Кирилов: Македония не обръща внимание на двустранните отношение

Македония не обръща внимание на двустранните отношения. Това заяви евродепутатът Евгени Кирилов по повод отношението на македонската страна по случая “Спаска Митрова”, предаде репортер на БГНЕС.
Кирилов не пожела да отговори категорично дали страната ни трябва да преразгледа подкрепата към югозападната ни съседка по отношение на членството й в ЕС. Той коментира още, че България има пълно право да изкаже критичните си забележки по този и други слчаи. Кирилов посочи, че страната ни може да се обърне към европейските институции за подкрепа по случая с българската гражданка.
Евгени Кирилов коментира и че ако правителството ни действа достатъчно гъвкаво може да постигне договореност за удължаване на сроковете по програма ИСПА. Той допуска, че България вече се забавя с новите проекти. “С новото правителство не трябва да се смята, че нещата започват отново – това е грешка”, счита евродепутатът. Той изказа подкрепа за назначението на министър Томислав Дончев, който ще отговаря за коректното усвояване на евросредствата и призова към запазване на административния капацитет, който вече се е обучил с усвояването на средствата от ЕС. “Трудности изпитват даже и старите страни-членки, това не е чисто български патент”, обясни Кирилов, като изтъкна, че действително наш проблем и мазол продължава да бъде администрацията.
Евгени Кирилов е докладчик на Комисията по регионално развитие по отношение на промените в регламента на общите на социалния, кохезионния фонд и фонда за регионално развитие. Най-важните промени целят преодоляването на трудностите, породени от финансовата криза. Улеснява се процедурата за промяна на оперативните програми при случаи на криза, както или изискванията за тяхното годишно отчитане. Ако една страна сама засече нередности при усвояването на средствата, те вече не се губят. Дава се възможност за допълнително авансово плащане до 4% от Европейския социален фонд и до 2% от кохезионния фонд за страни, които са били най-силно засегнати от кризата. Всички държави-членки ще могат разсрочено да изразходват средствата, предвидени за 2007 година. До 2010 година България трябва да отчете средствата, които е посочила, че ще похарчи през 2007 година. Ако в срок не се представят необходимите документи неусвоените средства ще бъдат изгубени.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа