Само 30% от европейските знаят значението на термина “биоразнообразие”

Много европейци не разбират какво се крие зад понятието “биоразнообразие” и не се чувстват добре информирани за загубата на биоразнообразие. Това показва публикуваното от Европейската комисия проучване на Евробарометър.
Същевременно ЕК стартира кампания, насочена за информиране на обществеността за загубата на биоразнообразие в Европейския съюз. Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви, че биоразнообразието представлява природният двигател за бъдещето ни и трябва да се научим да се отнасяме грижовно към него. “Надявам се настоящата кампания да спомогне за това и да повиши осведомеността относно потребността да се отнасяме с уважение към природата, от която зависим”, каза Поточник.
Новото проучване “Настроения спрямо биоразнообразието” разкрива, че само 38% от европейците познават значението на термина, докато други 28% са чували за него, но не знаят значението му. Мнозинството усещат, че загубата на биоразнообразие е сериозен проблем, въпреки че не смятат, че те лично биха били засегнати от спада му, като само 17% от анкетираните потвърждават, че вече са го усетили. На въпроса кои са най-значителните заплахи пред биоразнообразието 27% са изтъкнали замърсяването, като 26% са посочили за виновник катастрофите, причинени от човека. Като основна причина за своето бездействие във връзка със спиране на загубата на биоразнообразие гражданите изтъкват слабата осведоменост относно това, което може да се направи по въпроса.
Кампанията на европейско равнище, която съвпада с обявяването от ООН на 2010 година за Година на биоразнообразието, цели повишаването на осведомеността за проблема посредством уебсайт, видеоклип, действия за популяризиране сред обществеността, улични фестивали и медии, включително социални медии. Основният замисъл на кампанията ще бъде да се покажат на гражданите същинските усложнения, до които тези загуби ще доведат в ежедневния им живот, като се подчертаят действията, които гражданите могат да предприемат за предотвратяване на подобни загуби. Кампанията се разгръща около девиза “всички сме част от него”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа