Борисов: Отказваме се от ERM II

Официално се отказваме да подаваме документи за ERM II, защото с този свръхдефицит не изпълняваме изискванията. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Вчера финансовият министър Симеон Дянков е информирал ЕК и Европейската централна банка, че българското правителство се ориентира към ревизия на бюджетите за 2008-а и 2009-а година. "По нашите оценки нашият дефицит за 2009-а година скача от 1.9 на 3.7 %”, коментира Дянков. В същото време стана ясно, че ДАНС и НАП ще проверяват чуждестранните компании, инвестирали в енергетиката, които предоставяли дейност на други компании. Българският енергиен холдинг вероятно ще бъде закрит, защото според министър Трайков не е изпълнявал първоначално заложените функции. Започва преструктуриране в Българския енергиен холдинг, каза министър Трайчо Трайков. Според него, се разглеждат различни варианти за бъдещото функциониране на структурата, включително и нейното закриване. По данни на правителството в холдинга са харчени големи суми за услуги, които са с много по-ниски цени, а служителите са получавали по 5000-6000 лв. месечно като заплата. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вече проверява ЧЕЗ и Е.ON във връзка с неизпълнение на инвестиционните им програми и множество оплаквания от българските потребители. Проверява се и Националната електрическа компания. Независимо от всичко правителството ще успее да изпълни бюджета си за тази година, категоричен е вицепремиерът Симеон Дянков, като уточни, че дефицитът за март по предварителни данни е 200 млн. лв., което е по-ниско от очакваното.
Симеон Дянков припомни, че в последните два месеца се появиха анекси на 150 договора към различни министерства по Закона за обществени поръчки. Тези анекси имат и фискално отражение – т. е. те имат отрицателно влияние върху бюджети 2008 и 2009, тъй като са сключени. Договорите са на стойност 2 млрд. 150 млн. лв "За да бъдем честни към всички българи ние решихме веднага да извадим доброволно тази информация, за да сме максимално прозрачни за разлика от предишното правителство”, обясни Симеон Дянков. Оказва се, че излишъкът за 2008-а година, който тогавашното правителство остави около 1.8% ще намалее с още около 0.3 %. Дянков коментира, че следващата седмица “ще бере срам” пред колегите от Европа на срещата на финансовите министри от страните-членки, на която ще трябва да им съобщи тези цифри. "Има голяма вероятност след като тези резултати вече се знаят към България да тръгне наказателна процедура по свръхедифицит”, обясни министърът. По традиция той обвини за това БСП, които, когато са били на власт, винаги се случвало нещо лошо. Лошите финансови резултати ни отдалечават от членство в ERM II поне за още една година. Тази ситуация премиерът Бойко Борисов коментира с думите, че досега кабинетът му е бил съпричастен към лъжите към Брюксел, като е лъгал, че сме подготвени за Еврозоната.
Премиерът припомни, че сумата със задълженията на болниците, беше определена до 280 млн. лв. Днес обаче вносителите на медицинска апаратура са заявили претенции за 400 млн. лв. По неговите думи, това означава, че някой е сключил договори и е поръчал апаратура за 120 млн. още, които не са налични в бюджета. Борисов съобщи и че срещу България започва наказателна процедура заради схема със замянка по отношение на корабостроителницата в Русе. "Те не са очаквали, че аз ще направя самостоятелно правителство и всичко това ще го сложа на масата”, категоричен бе Бойко Борисов.
„Не знаехме за този капан, който е заложен”, твърди премиерът. Отчетите, на базата на които е изграден бюджет 2010, са показвали извънбюджетни разходи от 14 млн. лв. „Грешката на Дянков е, че не ги омете като отиде и ги остави всичките там, които дават цифри и сметки, които не са реални”, по думите на премиера. Той обвини администрацията на МФ, че ги е подвеждала умишлено за финансовото състояние на държавата. „Всички, които са мълчали, всички които умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават”, заяви той.
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР обясни, че от комисията са се опитали да направят проверки в електроразпределителните дружествата, но тя не е дала реален резултат, заради липсата на достатъчен кадрови ресурс. От вчера тече проверка в E.ON, защото се оказва, че те не са могли са изпълнян инвестиционната си програма за 2009-а година. „ДКЕВР е една организация, в която има 13 души, които са назначени по партиен квотен принцип от БСП, ДПС и НДСВ. Тези хора за дейността си, която според мене не са вършили така, както трябва, вземат към 80 хил. лв на месец общо”, обясни той. Борисов информира, че в две от дружествата, без да спомене кои са е упражняван т. нар. "аутсорсинг” или преотстъпване на дейност. Това са 40 % от техните разходи. Това е дейност, върху която ДКЕВР няма право да упражни регулаторните си функции. Поради тази причина Борисов има намерение да подпомогне ДКЕВР с ДАНС и с данъчните служби, така че да се провери тези дружества дали са платили данъците си и за какво е преотстъпена тази дейност. "Цялата тази порочна схема трябва да я разрушим – добре дошли са инвеститорите в България, но не виждам радост в българина от това, че идва инвеститор, на който трябва 136 лв НЕК да му плаща електроенергията, а на българското предприятие да му плащаме 66 лв.” подчерта премиерът. В момента НЕК плаща на АЕЦ "Козлодуй” 62 лв на мегават, а на чуждестранните италиански и американски компании по 137 лв. на мегават.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа