Обявен е едноседмичен траур в Полша

В Полша е обявен едноседмичен траур за смъртта на президента Лех Качински и високопоставени полски граждански ръководители и военни командири, загинали в самолетната катастрофа край Смоленск в Русия.
Подписах указ за едноседмичен национален траур, заяви за печата председателят на полския сейм Бронислав Коморовски, след като по силата на полската конституция пое функциите на държавен глава. Освен президентът Качински и съпругата му в катастрофата загинаха командирите на полската войска, управителят на централната банка и председателят на Полския олимпийски комитет. Възможно е грешка на пилота на самолета да е причината за катастрофата, предаде агенция Новости, цитирайки източници от руските правоохранителни органи.
Интерфакс твърди, че руските власти предложили на екипажа на президентския самолет да се приземи в Минск или в Москва заради гъстата мъгла в района на Смоленск. Пилотът обаче решил на приземи самолета там. Машината се разбила при четвъртия опит да кацне. Засега няма яснота за причините за катастрофата. Според предварителна информация самолетът на полския президент е предприел приземяване при гъста мъгла и снижавайки се е закачил дървета. Едни източници твърдят, че машината, падайки е избухнала в пламъци, а други – че се е разпаднала. Една от черните кутии на разбилия се край Смоленск самолет на полския президент Лех Качински е намерена на мястото на катастрофата, съобщи Интерфакс, цитирайки източник от администрацията на Смоленска област. Според руското министерство на извънредните на борда на катастрофиралия Ту-154 е имало 93 души и всички са загинали. Разчитането информацията, записана от черните кутии, ще позволи да се установи дали пилотска грешка е причината за трагичния инцидент.
Президентът Качински трябваше да участва във възпоменателна церемония на мемориалния комплекс Катин, създаден на мястото, където през 1940 г. са избити от НКВД хиляди полски военнослужещи. Комплексът бе открит през 2000 г. Президентът на Русия Дмитрий Медведев създаде специална комисия за разследване на обстоятелствата около самолетната катастрофа на Ту-154 край Смоленск. Комисията ще ръководи премиерът Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. На местопроизшествието по указание на Медведев е изпратен министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу. В Полша временно функциите на държавен глава бяха поети от председателя на полския сейм Бронислав Коморовски. Полският премиер Доналд Туск обяви, че незабавно заминава за Смоленск. За Катин ще отлети и руският премиер Владимир Путин. Списъкът на пътниците на разбилия се край Смоленск в Русия самолет на полския президент Лех Качински показва, че в катастрофата са загинали командващите полската армия. Сред имената фигурират генерал Франтишек Гагор, началник на генералния щаб и на генерал Бронислав Квятковски, началник на оперативните сили на Полша, която е членка на НАТО. Сред жертвите са още генералите Тадеуш Бук, командир на сухопътните сили, Анджей Бласик, командир на ВВС и Войчех Потасински, командир на специалните части, както и вицеадмирал Анджей Карвета, командир на ВМС. Ръководството на генералния щаб на полската войска се събира днес. Ще бъдат взети решенията, които се налагат при тази кризисна ситуация, заяви говорителят на генералния щаб Дариуш Ниедзилски, цитиран от агенция ПАП. Според полския военен правилник първите заместници на командирите автоматично заемат местата им при подобни ситуации, докато бъдат взети съответните решения. В полската войска ще има смяна на поколенията. Процесът вече започна, но съдбата го ускори, коментира политологът Лена Коларска-Бобинска.
Не закъсняха и първите реакции за трагедията, сполетяла Полша. Основателят на полския профсъюз “Солидарност“ и бивш полски държавен глава Лех Валенса определи смъртта на Качински като невъобразима трагедия, невъобразима беда за Полша и полския народ. Преди 70 г. Съветите ликвидираха полския елит. Днес полският елит загива там (край Катин), отивайки да отдаде почит на убитите през 1940 г. поляци, каза Валенса. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е потресена от смъртта на президента Качински. От името на Италия италианският министър на външните работи Франко Фратини изказа съболезнованията си към семейството на Качински и към полския народ за голямата загуба. Чрез своето ротационно председателство в лицето на Испания Европейският съюз изрази солидарността си с Полша във връзка със смъртта на президента Лех Качински в самолетната катастрофа край Смоленск в Русия. Българският президент Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева също изпратиха съболезнователни писма.
Лех Качински е роден на 18 юни 1949 година във Варшава. Той е юрист по образование. В периода 2002-2005 година е кмет на Варшава. Качински бе един от лидерите на партия “Право и справедливост”. През октомври 2005 година е избран за президент на Полша.
Днешният завършил трагично инцидент със самолета на полския президент Лех Качински е шестият от поредицата неприятности, сполетявали държавния глава по време на пътуванията му. Той обаче завърши трагично, предаде РИА Новости. Агенцията цитира по-специално случката на 2 декември 2008 г., когато при минус 20 градуса по Целзий в Монголия от строя излязъл самолетът Ту-154 на полския президент, който тогава бил на посещение в страната. Наложило се да лети до Токио, следващия етап от обиколката му, с чартърен полет. На 3 декември правителството на Полша решило да купи нови правителствени самолети. Премиерът Туск обаче предупредил, че не възнамерява да купува на Качински луксозен еърбъс и ще се ограничи със самолет, който да гарантира на държавния глава елементарна безопасност. На 5 декември 2008 г. самолетът на полския президент попаднал в зона на силна турболентност в Южна Корея. Тогава, за да приземи машината, се наложило пилотът да издигне самолета на голяма височина и отново да направи опит. Това обаче не подкопало оптимизма на Качински, който заявил: Всеки полет със самолет е свързан с определен риск, но и задълженията на президента са свързани с много сериозен риск и затова му се налага да пътува постоянно. На 14 януари 2009 г. заради обледеняване на самолета Лех Качински със закъснение отлетял за среща с украинския президент Виктор Юшченко. През септември 2009 г. пък от строя излезли и двата полски правителствени самолета Ту-154. Така президентът е трябвало да лети за Ню Йорк с редовен полет.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа