Националният полицейски синдикат е за диалог с ръководството на МВР

Днес в София се проведе пети извънреден конгрес на Националния полицейски синдикат в България, който обсъди план-програма за дейността на организацията в условията на ограничените финансови възможности на МВР.
Документът съдържа мерки и идеи за подобряване на социалния статус на служителите на МВР, съобразени с тежката икономическа обстановка в страната. Разработката е в отговор на перманентното социално напрежение в министерството и кореспондира с желанието на синдикалните членове за промяна на статуквото. Програмата ще бъде предоставена на вниманието на правителството и политическото ръководство на МВР, от чиято воля зависи нейната реализация. В нея се настоява за:
1. Издигане равнището на социалния диалог чрез ефективна работа на Съвета за социално партньорство, който да провежда редовно заседание минимум веднъж месечно.
2. Да се регламентира създаването на Регионални съвети за социално партньорство в Областните дирекции на МВР и Регионалните дирекции на „Гранична полици“я.
3. При подготовката на заседанията на Съвета за социално партньорство, становищата да се съгласуват предварително с всички синдикати в МВР.
4. Представители на синдиката да вземат участие в Съвета, комитетите и групите по условия на труд, Комисиите за разпределение на картите за почивка, Централната и местните жилищни комисии.
5. Представители на синдиката да вземат участие в контрола над изпълнението на обществените поръчки в МВР.
6. Представители на синдиката да вземат участие в проверките на Инспектората и службите „Жалби” на МВР, когато обект на проверката е синдикален член.
7. Да се преразгледат текстовете на „Етичния кодекс на служителя на МВР” с цел отпадането на тези, които предполагат субективна преценка за налагане на наказания на служителите.
8. Да се организират интензивни курсове на обучение на личния състав в различни форми, които не налагат прекъсване на работния процес.
9. Синдикатите от МВР да получат статут на наблюдател в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
10. Да се удвои размера на левовата равностойност на храната, която се полага на служителите на МВР, на основание чл.204 ал.1 от ЗМВР и увеличи размера на вещевото
доволствие.
11. В новия Закон за МВР да се регламентира:обвързването на минималната работна заплата в МВР със средната работна заплата в бюджетната сфера за предходното тримесечие; увеличаване броя на платените часове извънреден труд на тримесечие; подписването на КТД за държавните служители; възстановяване на дисциплинарните съвети с участието на синдикалните организации и служебното ръководство на паритетен принцип; участие на представители на синдиката в Комисиите по провеждане на конкурсите, със съвещателен глас; защитата на синдикалните представители.
От синдиката декларират, че единствено разумната форма за социално сътрудничество с ръководството на Министерството на вътрешните работи е развитието и утвърждаването на диалога. Твърдо сме решени да отстояваме с всички законни средства синдикалните си права и свободи, регламентирани в ръководните документи на европейските институции и гарантирани ни от Конституцията на Република България. Като граждани на Република България трябва да имаме всички права, които имат и останалите български граждани, с изключение на правото на стачка. Ще отстояваме по категоричен начин правото си да даваме становища и да участваме в решаването на всички проблеми в интерес на нашите членове. Ще работим за превръщането на полицията в институция в служба на обществото, която гарантира свободното и мирно упражняване на правата и свободите на всички граждани, както е предвидено в закона. Ще бъдем решителни в борбата с престъпността, корупцията и проявите на беззаконие, пише в резолюцията. От синдиката са готови за конструктивно сътрудничество с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговия екип за подобряване на социалния статус на служителите на МВР и за изпълнение на критериите на Европейския съюз за присъединяване на Република България към Шенгенското пространство.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа