СГП повдигна обвинение на Емил Райнов и Жени Начева

офийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняеми Жени Бумбарова-Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски, информират от прокуратурата.
Тримата са привлечени в качеството си на обвиняеми след съвместни действия с ДАНС и проведено разследване. На Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Първото от тях е за това, че за периода февруари - май 2009 година в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Директор дирекция “Бюджет и финансови параметри” на НЗОК, е превишила властта и правата си, като неправомерно, еднолично се разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен, а именно да бъде завишен годишния разполагаем лимит на СБАЛ “Хаджи Димитър” Сливен, без да са налице основания за това, съгласно Закона за бюджета и “Правила и ред за определяне на стойностите на дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ”, с цел да набави за другиго имотна облага в размер на 800 000 лева, и от това са настъпили значителни вредни последици за Националната здравноосигурителна каса в същия размер. Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба, извършено в периода 1 март 2010 – 31 март 2010 година. То включва две деяния - на 2 март неправомерно е разпоредила на Директора на РЗОК - София град, да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на МБАЛ “Токуда Болница София” АД за отчетен период юли и септември 2009 година на обща стойност 327 248,44 лева, отчетени от МБАЛ “Токуда Болница София” АД през декември 2009 г., от бюджетните средства за болнична помощ от бюджета на НЗОК за 2010 година, с цел да набави за болница “Токуда” имотна облага в размер на 327 248,44 лева и от това са настъпили значителни вредни последици за НЗОК в размер на същата сума. Второто деяние е, че за периода 1 март – 31 март 2010 година неправомерно разпоредила на Директора на РЗОК - София град, да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на Военномедицинска академия за дейност февруари 2010 г., незаявени и непроверени от СЗОК – София, в размер на 511917 лева, с цел да набави за ВМА имотна облага в същия и от това са настъпили значителни вредни последици за Националната здравноосигурителна каса в размер на 511917 лева.
На Емил Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние. Първото от тях е за това, че през периода юли - декември 2005 година в съучастие като извършител с Веладин Битолски – помагач, поискал от Изпълнителния директор на “Търговска лига” АД имотна облага, която не му се следва – парична сума в размер на 17298538,46 лева, представляваща 7% от годишния оборот на “Търговска лига-АД” от доставките на лекарства по обществени поръчки на МЗ и НЗОК, за да упражни влияние в качеството си на зам.-министър на здравеопазването и председател на Управителния съвет на НЗОК при вземане на решение от длъжностни лица във връзка със службата им – членове на комисии при провеждане на процедури по обществени поръчки за доставки на лекарствени продукти на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Второто обвинение е за това, че 5 юли 2007 година поискал от изпълнителния директор на “Търговска лига-АД” имотна облага, която не му се следва – парична сума в размер на 10964949,59 лева. На Веладин Битолски е повдигнато обвинение за престъпление като помагач в съучастие с Емил Райнов.
И на тримата обвиняеми е определена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на по 2 хиляди лева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа