В Кърджалийско тръгва подписка срещу зрелищните маниери на правителството

Десетдневна подписка под наслов “Нормални условия за работа, силна местна власт” срещу политическата репресия и омаскаряването на местната власт тръгва в Кърджалийско, инициирана от новосъздаден граждански комитет, предаде кореспондентът на БГНЕС.
В комитета, председателстван от д-р Ниязи Шакир, членуват още 10 души, в това число по един представител от общините. Идеята за създаването на комитета е възникнала след множество срещи с гражданството, бизнеса, различните социални слоеве и структури. Участниците в комитета изразяват категорично несъгласие с “опитите за формиране на обществени нагласи и недоверие, и съмнение за виновност към представителите на местната власт. Те разкриват възмущението си от зрелищните акции на правителството, от шумните обвинения, от внушаването на виновност чрез медиите и от парламентарната трибуна, и от призивите към прокуратурата и съда да си свършат работата. Освен недоволството си от атрактивния маниер на правителството обаче, инициаторите на подписката се обявяват твърдо за борбата срещу корупцията във всички нива на властта. Акцията им ще обхване цялата Кърджалийска област. Очаква се сериозна подкрепа и включване от съседните Хасковска и Смолянска области. Подписката ще бъде представена на НС, на президента, на МС и лично на премиера Борисов, на националния омбудсман, на ръководството на Националното сдружение на общините в България, синдикатите, работодателските организации, неправителствените организации, съблюдаващи човешките права у нас, включително и на посланиците на ЕС, както и на Комитета на регионите в Брюксел. “Надяваме се, че ще има поне малък резултат от така изразената ни позиция, не допускам, че ще се стигне до тежки политически обвинения от страна на управляващите”, заяви председателят на комитета д-р Ниязи Шакир. Пръв се подписа кметът на Кърджали Хасан Азис, който засега е единственият обвиняем по казуса с изграждането на Водното огледало на река Арда и потърпевш от блокираните с акт на областния управител проекти.
БГНЕС публикува целия текст на документа по-долу:
“Всички ние извървяхме дълъг и труден път и страната ни постигна стратегическите си цели – членство в НАТО и ЕС. За първи път местната власт има възможността чрез оперативните програми да реализира големи инфраструктурни проекти по райони. В условията на задълбочаващата се финансово-икономическа криза са необходими трудни, но наложителни реформи във всички области на управлението. Всички ние сме гаранти за необратимите демократични процеси в нашата страна, няма как да не подкрепим усилията на изпълнителната, съдебната и законодателната власти в общите им усилия за справяне с трудностите пред българското общество. Затова изразяваме категоричната си подкрепа и казваме “да” на борбата срещу корупцията във всички нива на властта и организираната престъпност. Да - на обективния и взаимен контрол, и безпристрастни проверки във всички нива на управлението. Да - на гарантиране на сигурността и спазване на човешките права на българските граждани. В същото време ние изразяваме своето безпокойство и категорично несъгласие с опитите за формиране на обществени нагласи и недоверие, и съмнение за виновност към представителите на местната власт. Свидетели сме на зрелищни акции, шумни обвинения, внушава се виновност чрез медии и от парламентарната трибуна пред прокуратурата и съда да си свършели работата. Затова изразяваме категоричното си несъгласие и казваме не на тенденциозните политически проверки и прибързани обвинения към представителите на местната власт. Не - на показните действия и изземването на функциите на съдебната от изпълнителната власт за постигане на политически цели. Не - на политическата репресия, уронването авторитета на местната власт и политическото омаскаряване”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа