ЕК одобри националния план за търговия с емисии на парникови газове

Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008 - 2012 година е одобрен от Европейската комисия, информират от пресцентъра на МОСВ.
България получи зелена светлина за участие в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове съгласно европейската директива. В Националния план за разпределение на квоти са включени 132 инсталации, които попадат в обхвата на схемата. Предстои на операторите да бъдат издадени разпределените им вече квоти за периода 2008 – 2010 година. Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, която е администратор по Националния регистър за отчитане на издаването на квоти, вече изпраща уведомителни писма до операторите за размера на определените им по плана квоти и размера на таксата, която трябва да заплатят за издаването им. Веднага след заплащането на таксата от оператора, ИАОС потвърждава определените му квоти, с което той става легитимен участник в Европейската схемата за търговия с емисии на парникови газове. За 2008 година са разпределени квоти на предприятията, равни на техните верифицирани емисии. За 2009 г. българският бизнес има повече от 6 милиона свободни квоти, които може да продаде. Цената на единица квота в момента се движи между 13 и 14 евро. Една издадена квота е разрешение за емитиране на 1 тон въглероден диоксид в атмосферата. Когато предприятието е емитирало по-малко емисии от разрешените от Националния план, то може да продаде разликата или да я запази за следващата година. Квотите за 2009 година, които са изразходвани от предприятията според верификационните им доклади, следва да бъдат върнати в националния регистър в срок до 30 април.
Схемата за търговия с квоти е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията на Общността по Протокола от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове с 8% спрямо нивото им през 1990 година. Европейската схема за търговия се осъществява до края 2012 година, след което предстои да бъде видоизменена.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа