Адвокатът на Лечков може да поиска процесът да бъде обявен за невалиден

Съдът е извършил процесуални и материални нарушения, като това, че кметът не се е легитимирал пред съда, има и съображения по съвест, коментира за Дарик радио адвокатът на Лечков Иван Ангелов.
Съдът е снел самоличността на обвиняемия по негови и по данни от досъдебното производство. Според адвоката кметът имал призовка да си получи личната карта от 1- во РПУ в София, останала там след инцидента на алея „Яворов". Ангелов твърди, че самоличността в съдебна зала трябва да се установи със свидетел, което съдът не е било направено. Нарушение било и отказа от публичност на делото, като абсурдът приключил с това, че актът на съда е четен при закрити врата. „Всички актове по конституция се постановяват в името на народа и съдията трябва да си каже решението открито и публично и ако той няма от какво да се срамува и притеснява, не виждам какво му пречи да го направи. Присъдите на Народния съд са били публични, а ние сега ще се крием", коментира Ангелов.
Той заяви, че не е изненадан от мотивите на съдия Галина Нейчева, които били точно два пъти почти буквален препис на искането на прокуратурата. По тази причина защитата е искала отвод, защото е считала, че има предварителна подготвеност и предубеденост. „Интересът на цялата страна е концентриран към това дело, а ние сме се скрили трима души и прокарваме закрито заседание под предлог, че имало класифицирана информация което изобщо не е така. По Закона за съдебната власт и НПК производството може да се закрие само когато се обсъжда точно такава информация", каза още защитникът.
Адвокатът ще пусне по пощата оспорването на отстраняването на Лечков. Срокът изтича в събота, но тъй като е почивен ден, следва да е понеделник. Защитата още не е решила какво ще поиска. Единият вариант е искането да бъде за невалиден процес, който да бъде репродуциран от друг състав, а другия - въззивния съд да се произнесе по същество, като съобрази всички материални възражения, но най-вероятно ще бъдат съгласувани и двете искания.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа