Първанов прати промените в НПК в Конституционния съд

Указ за сезиране на Конституционния съд по спорните поправки в НПК за ползването на СРС като доказателство в съда и резервен защитник при отсъствие на адвоката на обвиняемия подписа президентът Георги Първанов вчера. Това съобщиха от прессекретариата на „Дондуков“ 2.
В мотивите за проверка на съответствието с конституцията на спорните поправки е вписано, че те противоречат на 6 члена от конституцията, както и на Европейската конвенция за защита правата на човека и Международния пакт за граждански и политически права.
Промените в НПК бяха приети в НС на 25 март. На 7 април държавният глава наложи вето върху двата спорни текста. То обаче беше преодоляно в пленарна зала на 21 април с гласовете на ГЕРБ и „Атака“, без депутата Явор Нотев. Ветото предизвика сериозно разцепление в Синята коалиция и хората на Мартин Димитров и Иван Костов, които се разделиха на две групи. Една част гласуваха „за“, а друга - „против“ отхвърлянето му.
От Конституционния съд коментираха вчера за „Класа“, че все още не са получили указа на президента, защото те официално могат да бъдат сезирани само след влизане в сила на закона, а това става три дни след публикуването му в Държавен вестник. След това конституционните съдии предвиждат между 2 и 5 месеца работа по делото, преди да се произнесат дали двата текста са в нарушение на основния закон. „Това би означавало, че само тези два текста няма да се прилагат. Не се отменя целият закон“, обясниха от КС.
Конституционните съдии, назначени от квотата на президента Георги Първанов, са четирима от общо 12-членния му състав. По толкова са излъчени и от парламента и от ВСС.


БСП и ДПС също готвят сигнал

От БСП и от ДПС също ще сезират Конституционния съд за промените в НПК. Освен двата текста, над които Първанов наложи вето, а сега прати в КС, те ще настояват съдът да се произнесе и по текста за така наречения вечен обвиняем.

Станете почитател на Класа