Първанов: Реформата в армията трябва да продължи

Реформата в българската армия няма алтернатива, тя трябва да продължи въпреки кризата. Това заяви президентът Георги Първанов на откриването на тържествения парад на българската армия на площад “Александър I“ по случай Деня на храбростта и празника на българската армия.
Тържествените чествания започнаха в 9 часа сутринта пред паметника на Незнайния воин с празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, воден от Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан. Присъстваха президентът Георги Първанов, вицепрезидентът Ангел Марин, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на Генералния щаб Симеон Симеонов, омбудсманът на републиката Гиньо Ганев. Синята коалиция беше представена от Иван Костов, Екатерина Михайлова и Димо Гяуров, а ДПС - от Лютви Местан, "Атака" - Волен Сидеров. В своето приветствие епископ Йоан каза, че вече 130 години отбелязваме Деня на храбростта. Той се помоли на Св. Георги да дарува на българската армия здраве, търпение и дългоденствие. Президентът Георги Първанов поднесе цветя на паметника на Незнайния войн. На площада има много граждани, както и представители на дипломатически мисии. Цялото множество се изтегли към площад "Александър I", където се проведе тържественият парад на Българската армия.
Военно-транспортен хеликоптер "МИ 17" и два вертолета “Кугър“ откриха тържествения военен парад на площад “Александър I“, ръководен от генерал-лейтенант Атанас Самандов, началник на съвместното оперативно командване на българската армия. На площада, където се бяха събрали ветерани от всички войни и много граждани, бяха строени представителни роти от всички войнски формирования и знамената-светини на българската армия начело със Самарското знаме.
Парадът прие президентът Георги Първанов, който в словото си определи 6 май, Гергьовден, като един от най-светлите, красиви и емоционални празници в българския календар, денят на саможертвата. 6 май е ден на нашето достойнство. На този ден признателните българи си спомнят за нашите сънародници, отдали живота си за освобождението и обединението на нашата родина. Днес изразяваме своята признателност и към съвременните български войни и генерали, които с чест изпълняват своя конституционен дълг да защитават отечеството, каза в приветствието си президентът.
“И днес българинът има съзнанието за армията като един от основните елементи на нашата държава. Днес ние сме длъжни да мобилизираме възможности, ресурс, въпреки тежката икономическа криза, за да съхраним въоръжените сили и за да можем да изпълняваме поетите ангажименти към колективната сигурност, сигурността на Европа и света. Реформата трябва да продължи, но трябва да има стабилност в тази промяна – стабилност и сигурност за всеки един военнослужещ, спокойствие за неговата бойна подготовка. Реформата има смисъл тогава, когато тя носи една по-силна мотивация, когато води към по-добър живот на войниците и техните семейства. Но мотивацията не е сведена само до заплатите и доходите – мотивацията е преди всичко възможна перспектива за развитие. В условията на криза всички ние сме длъжни да бъдем солидарни с тежестите, в това число и чрез някои нелицеприятни действия и мерки. Тази криза трябва да бъде солидарно поета от всички сектори, в това число и на отбраната, така че да няма рискове, да няма дефицит на национална сигурност. Особено важно е, въпреки тежестите на кризата, да продължи онзи процес на модернизацията на БА, който беше започнат още преди членството ни в алианса, защото това е процес на създаване на ново качество на БА, процес на създаване и развитие на способности, необходими за една армия, която може и ще бъде фактор на сигурност. Тогава, когато ние търсим едни технологични параметри, модернизацията е процес без алтернатива. Аз искрено се надявам, че решението, което беше взето от правителството вчера за актуализацията на бюджета и с модернизацията е решение, което ще бъде подкрепено при актуализацията на бюджета и от българския парламент. Мисля, че един от големите уроци в историята на БА е, че ние трябва да запазим въоръжените сили от политически противоборства. И това е един от заветите на нашите предци, които ние трябва добре да помним и реализираме в нашата военна политика. Честит празник и за много години. Да живее България“, каза Първанов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа