Зъболекарите на се склонни към самоубийства

Доскоро се смяташе, че сред всички подложени на стрес професионалисти в света, зъболекарите са тези с най-висок процент на самоубийства.
Много хора изпитват стрес, когато посещават зъболекар и е логично да се предположи, че зъболекарите също трябва да поемат от крайния резултат на целия този стрес. За шастие, има малко данни в подкрепа на твърдението, че зъболекарите са по-склонни към самоубийства, причинени от стрес в сравнение с общото население, според статия в изданието на Списанието на американската дентална асоциация (JADA) от м. юни 2001 г. Когато един мит се повтори достатъчно пъти за дълъг период от време, той започва да се приема за истина.
“От 1933г насам обществото и медиите на денталната гилдия не са спиралиу да обрисуват зъболекарите като склонни към самоубийства”, казва Роджър Е. Александър, D.D.S., професор, Дентален университет Бейлър, Университетски център Тексас по здравни науки, Далас. Съществуват обаче достоверни статически данни относно този важен въпрос от сферата на общественото здраве. Според Центъра за контрол на заболяванията самоубийствата са отнели живота на 30 575 американци през 1998г (11.3 за население от 10 000), като повече хора умират от самоубийства, отколкото от убийства. През 1998г. Е имало 1.7 пъти повече самоубийства отколкото убийства и като цяло самоубийствата са на осмо място сред водещите причини за смъртност за цялото американско население и са третата основна причина смъртните случаи при млади хора от 15 до 24-годишна възраст. При условие че няма недостиг на статически данни по отношение на самоубийствата, няма доказателства, че зъболекарите са подложени на по-голям риск от самоубийства в сравнение с общото население според изследването на списанието.

Изтояник: www.prodental.bg

Станете почитател на Класа