Не са започнали преговори за отвлечения български кораб

Няма причини да се смята, че някой от екипажа е пострадал, заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен, съобщи радио Варна.
"Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин. Все още няма установена връзка между българското външно министерство и пиратите, отвлекли българския танкер „Панега”, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Сформирана е междуведомствена кризисна работна група с участието на представители на външно министерство, министерството на транспорта и на отбраната. От българска страна се поддържа постоянна връзка с мисия „Аталанта”, която патрулира в залива. В параходство "Български морски флот" също е сформиран кризисен щаб, който очаква осъществяването на връзка със сомалийските пирати, отвлекли българския кораб "Панега", съобщи изпълнителният директор на дружеството кап. Христо Донев. По-късно днес се очаква от САЩ във Варна да пристигне представител на застрахователната компания, който ще консултира специалистите от дружеството. "Панега" бе отвлечен вчера в Аденския залив. На борда му има 15 моряци. По данни на външно министерство корабът е започнал придвижване към брега. От външно министерство уточняват, че в момента на отвличането танкерът се е намирал в международен коридор, но поради лошите атмосферни условия, лошата видимост и ниския борд на самия кораб, който го прави лесно атакуем, той е бил превзет от пиратите.
БГНЕС припомня, че българският танкер “Панега”, собственост на Българския морски флот, беше отвлечен вчера в Аденския залив от сомалийски пирати с 15 български моряци на борда, повечето от които са от Варна. По информация от операцията на ЕС в Аденския залив „Аталанта” отвличането на българския кораб е станало в 18.45 ч. българско време. Съдът се е движел в конвой в международния препоръчителен транзитен коридор. Нападението е станало в средата на коридора, който се смята за най-опасния участък от маршрута. За отвличането е съобщил капитанът на българския кораб, който е информирал, че на борда има пирати. Поради недобрата видимост и лошите атмосферни условия нападателите не са били забелязани от конвоиращия съд. Корабът е бил с нисък борд, което го прави удобен за пиратска атака. Съдът, който е от типа малък танкер не е превозвал товар. Произведеният през 1986 “Панега“ е бил на път за скрап в Индия. Според изпълнителния директор на Морска администрация Сергей Църнаклийски надеждата е като разберат, че той е празен, пиратите да го освободят бързо. Плавателният съд е застрахован срещу пиратство и евентуалните преговори с похитителите ще се водят от името на застрахователите. За инцидента са били уведомени премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов, който е на балканска обиколка. Силите на операция “Аталанта” в залива опитват да установят връзка с кораба. Вече е сформирана извънредна работна група в МВнР, която ще бъде координирана лично от министър Младенов. Тя включва представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната. 13 български моряци продължават да са в плен на сомалийски пирати според доклад на международната неправителствена организация „Екотера Интернешънъл”. 5 от 22- членния екипаж на танкера за течни химикали "Сейнт Джеймс парк" са българи. Плаващият под британски флаг танкер беше отвлечен на 28 декември миналата година. На борда на автовоза "Ейшън глори" пък има 8 българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Ирански медии твърдят, че той е превозвал военна техника за Саудитска Арабия. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите. От министерството на външните работи заявиха, че поддържат постоянен контакт с близките на отвлечените моряци. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа