Мъгла помогна на пирати да похитят български кораб

“Класа”

Пиратите, които отвлякоха във вторник вечерта българския танкер „Панега”, все още не са установили контакт за започване на преговори. Това съобщи вчера следобед говорителят на външно министерство Весела Чернева. Министерството е сформирало междуведомствена кризисна работна група с участието на министерството на транспорта и министерството на отбраната. Също така поддържа постоянна връзка с мисия „Аталанта”, която патрулира залива, и с фирмата собственик на танкера. Според правилника преговорите с пиратите би трябвало да се водят от фирмата собственик на съда - Български морски флот, и от застрахователя, но външно министерство също се ангажира със случая. Очаква се да пристигне от САЩ представител на застрахователната компания.
Танкерът “Панега” с екипаж от 15 българи е пътувал към Индия без товар, за да бъде нарязан на скрап. Капитан е Румян Попов от Балчик. Сомалийските пирати са нападнали танкера в средата на охранявания коридор на 7 мили от военен конвой. Този участък е смятан за най-опасния от маршрута. Корабът се е движил в конвой в международния препоръчителен транзитен коридор. За отвличането е съобщил капитанът, който е информирал, че на борда има пирати.
Причина за похищението са недобрата видимост и лошите атмосферни условия, поради което танкерът не е бил забелязан от патрулните кораби. Освен това “Панега” е с нисък борд, което го прави удобен за атака.
По данни на БМФ корабът „Панега” в момента се движи към брега.
Общият брой на отвлечените български моряци става 28, коментира АФП. На похитения на 1 януари кораб "Ейшън глори", плаващ под британски флаг, има 8 българи. Дни преди него бе отвлечен “Сейнт Джеймс парк”, с петима българи на борда.
Според кениеца Андрю Маунгура, който работи по програма за борба с пиратството, преговорите със сомалийците, отвлекли "Панега", вероятно ще започнат след около два дни, съобщи “Дарик”.


Чака се отмъщение заради танкера „Московски университет“

Експерти предполагат, че сомалийските пирати могат да започнат да си отмъщават, убивайки моряци, най-вече руски, заради инцидента от миналата седмица, съобщава в. „Независимая газета“. Тогава руски специални части извършиха спасителна операция на танкера "Московски университет" 24 часа след като той бе отвлечен от пирати. Поради "несъвършенства в международния закон" руските власти бяха принудени да освободят пиратите и да ги върнат в собствената им надуваема лодка без средства за навигация. Предполага се, че те са загинали в морето. Инцидентът е станал на около 350 морски мили (над 650 км) от най-близката суша. Възможно е друга пиратска група да реши, че действията на руските власти са умишлени, и да отговори по същия начин, оставяйки пленените моряци на съдбата им в открито море.


Станете почитател на Класа