Манева: Фатално сме закъснели с изграждането на депа за отпадъци

Фатално сме закъснели за изграждане на депа за отпадъци. Това трябваше да се случи до средата на 2009 – би трябвало да имаме 56 депа, но изградените досега са 27, а 6 са с изчерпан капацитет.
Това заяви Евдокия Манева, зам. министър на околната среда и водите в кулоарите на парламента, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в закона за управление на отпадъците, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
С поправките се урежда статутът и задачите на сдруженията, които трябва да управляват регионалните депа. В тях е предвиден и финансовият механизъм за своевременно заделяне на средства, които да послужат за изграждане на нови съоръжения при изчерпване на сегашните депа, за мориторинг и рекултивация. Три години преди да се изчерпа капацитетът на депото за отпадъци, кмета на населеното място е длъжен да предприеме действия за изграждане на ново. Ако не го направи персоналната глоба за него е до 20 х.лв., потвърди Манева. В момента се изграждат 23 нови депа за отпадъци, информира зам. министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа