България и Чехия ще активизират сътрудничеството в икономиката и туризма

България и Чехия обсъждиха възможностите за развитие на общи проекти в енергетиката, индустрията и туризма. Това стана ясно по време на двустранната работна група за сътрудничество в икономиката, бизнеса и инвестициите, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.
Петото й заседание се състоя в Прага под председателството на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и чешкия зам.-министър на промишлеността и търговията Милан Ховорка.
Сесията анализира мерките за по-активно икономическо сътрудничество и увеличаване на стокообмена между двете страни. Посочени бяха и потенциалните сектори за развитие на партньорството - „ноу-хау” в минното дело, пренос на петрол и съхраняване на газ, енергетика (включително и ядрена), ВЕИ, контрол на въглеродните емисии и защита на критичната инфраструктура. България и Чехия ще засилят контактите си в обучението на кадри по енергиен мениджмънт и в организирането на търговски и бизнес мисии. Ще се задълбочи сътрудничеството в индустрията и инвестициите, екологията и стимулирането на малките и средните предприятия по ОП „Конкурентоспособност”.
В рамките на сесията се проведе семинар „Възможности за разширяване на съвместното бизнес сътрудничество”. От чешка страна в него участваха експерти от министерствата на промишлеността и търговията, на външните работи и на финансите, както и повече от 30 представители на бизнеса. От България се включиха МИЕТ, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средните предприятия, дипломати и Българо-чешката търговска камара в Прага. МИЕТ прояви подчертан интерес към обмен на опит, информация и инвестиции между двете страни в туризма. Зам.-министър Маринов разговаря по тази тема с чешкия първи зам.-министър на регионалното развитие Мартин Плахи, в чийто ресор е туризмът. Иво Маринов изтъкна необходимостта да се активизира работата на Смесената работна група по туризъм между двете министерства, която бе създадена през 2008 г. в България. Съгласувано бе второто й заседание да се проведе в Чехия тази есен. На него ще бъдат конкретизирани бъдещите съвместни инициативи в сектора – маркетинг и реклама на общи туристически продукти за по-далечни пазари, участия в туристически изложения, реципрочна размяна на експерти и информация по СПА и културен туризъм, както и синхронизиране на статистическите данни по методиката на Световната туристическа организация и др.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа