Парното в София може да поскъпне с 12%

С 12% ще поскъпне парното в София от 1 юли, ако природният газ скочи между 10 и 15% от юли, прогнозира вчера изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Петко Милевски. По думите му има логика да се въведе лятна цена на топлата вода и тя да е по-висока, но от столичното парно смятат да задържат цените на едно ниво и през сезоните. От Асоциацията на топлофикационните дружества у нас добавиха, че за повечето от топлофикациите в страната е добре цената на топлата вода през лятото да бъде по-евтина, за да могат да запазят потребителите си. Ако услугата поскъпне, то хората ще започнат да използват електроенергия, за да имат топла вода, каза зам.-председателят на асоциацията Валентин Терзийски.
Милевски обясни, че има основание в предложението за промени в Закона за енергетиката, с който да се спира топлоподаването на дадена сграда, ако 1/3 от живеещите в нея не си плащат редовно сметките.
От „Топлофикация-София“ са получили лиценз за работа с топломерите на германската фирма „Сименс“, което означава, че дружеството вече може да бъде и топлинен счетоводител. Говорих с две от фирмите за дялово разпределение - „Техем“ и „Бруната“, но те отказаха да ни дадат софтуер за работа с топломерите им, каза Милевски.

Станете почитател на Класа