Тютюнопроизводството запазва обема си в Кърджалийско

Не се отбелязва особен отлив от тютюнопроизводството в Кърджалийска област, въпреки перспективата стопаните да не получат премии за реколтата си от 2010 година, предаде кореспондентът на БГНЕС в областния град.
Данните сочат, че през миналата година 12 000 производители са сключили договори с търговските фирми, обаче за тази година договорите им са малко над 9 000. Очакваният добив на тютюн за 2010 година пък се очертава да достигне миналогодишните стойности, които бяха около 9 200 тона. Рекордни количества по традиция се отглеждат по нивите в община Кирково, следвана от Момчилград и Кърджали. Въпреки отпадането на премиите за тазгодишната реколта, тютюнопроизводителите ще бъдат подпомагани по схемата за националните доплащания. Поради това при кандидатстването за финансовата подкрепа стопаните посочват общите количества, произведени през последните 3 години. Доплащанията обаче няма да достигнат стойностите на премиите за килограм тютюн. Производителите силно се надяват, че поради повишеното търсене на ориенталските сортове в световен мащаб, изкупната цена ще скочи нагоре.
БГНЕС припомня, че в средата на март тази година парламентарната комисия по земеделие одобри предложените от Сдружението на тютюнопроизводителите премии за реколта 2009. Те са в размер на 3,29 лева за килограм "Басми", 2,13 лева за "Каба кулак" и по 1,30 лева за "Виржиния" и "Бърлей". "Това е възможно най-приемливият вариант", коментира заместник-областният управител Асен Тюрдиев, който участва в заседанието на комисията. По думите му, така ще бъдат защитени интересите на стопаните в Кърджалийско, които отглеждат ориенталски тютюни и които имат двойно по-големи разходи от производителите на едролистни сортове. Депутатите не са подкрепили нито едно от трите предложения на фонд "Тютюн" за размера на премиите. Едно от тях предвиждаше равни бонуси за всички сортови групи. На заседанието са присъствали представители на общините Кирково, Крумовград и Неделино, две браншови организации и ръководството на фонд "Тютюн". По информация от Фонда през 2009 година у нас са изкупени 51 653 тона тютюн, като 52 процента от тях или 26 702 тона са "Басми". Подлежащите на премиране количества са се увеличили с 34 на сто спрямо 2008 г. Експертите отчитат повишаване на добивите заради благоприятните климатични условия, но средните изкупни цени при ориенталските тютюни бележат спад. "Производителите в Родопите трябва да бъдат насърчавани, защото все още няма алтернативна земеделска култура, която да замести тютюна като поминък в селските райони. Разноските за килограм суров тютюн надхвърлят 7 лева. В същото време добивите са чувствително по-ниски в сравнение с едролистните сортове, а разходите за горива, вода, торове, препарати и др. ежегодно набъбват. Да не забравяме и, че най-голямата група стопани са именно производителите на ориенталски тютюн. Те са над 27 000, докато в отглеждането на "Бърлей" и "Виржиния" са заети едва 1 200 души, което е несъпоставимо", коментира Тюрдиев. "Доскоро дребните тютюнопроизводители нямаха браншова организация, която да защитава интересите им и да настоява за оптимални изкупни цени и премии за продадения тютюн, както и за реалното остойностяване на реколтата по класи от страна на фирмите-купувачи. Добре е, че този път съсловието реагира със свой вариант за размера на премиите и той бе чут в парламентарната комисия", подчерта заместник-областният управител. Според него, проблемите в бранша са сериозни и не са от вчера, но най-важното за момента е, че необходимите 116 млн. лева са осигурени и трябва да бъдат разпределени възможно най-справедливо. Все още обаче разплащането на премиите за миналогодишната реколта не е започнало, нито пък има яснота кога това ще се случи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа