Валери Първанов: Няма политически натиск върху съдебната власт

"Последното предложение за Стратегия за реформа в съдебната система е първият комплексен проект за продължаване на реформата в съдебната власт при условията на пълноправно членство на България в Европейския съюз". Това заяви по PRO.BG заместник-главният прокурор Валери Първанов.
Той определи проекта като изключително добър документ, който може да бъде една добра основа за продължаване на реформата в правораздаването. ”Правосъдието не е само наказателното правосъдие. И този проект обръща внимание на правосъдието като цяло. При 600 хиляди разгледани дела миналата година, 45 хиляди дела са наказателни – под 10 процента. Правосъдието е и гражданско, и търговско, и фирмено и всякакви други клонове на правото. Правосъдието е фундаментът на държавата”, каза Първанов. "Реформата трябва да се прави комплексно и това е голямото достойнство на проекта за стратегия, дори и по отношение на финансовата обоснованост и обезпеченост на съдебната власт във връзка с качеството на нейната работа.”, посочи заместник-главният прокурор.
Попитан как ще коментира опасенията на негови колеги за опит на вътрешния министър Цветан Цветанов за кадруване във ВСС, например чрез проверката на членовете на съвета за допуск до класифицирана информация, Валери Първанов заяви: „Аз мисля, че това са емоционални изказвания на колегите. Моето лично отношение като прокурор от 30 години, че при влизане на един български гражданин в органите на съдебната власт като действащ магистрат, той трябва да мине през съответната проверка за надеждност. Той трябва да бъде проверен за лоялност към държавата, защото след това като магистрат получава достъп до всички тайни на държавата.”
Идеята на председателя на ВАС Константин Пенчев за „съдебен ДАНС”, беше определена от Валери Първанов като необмислена: ”Според мен това беше едно изказване на прима виста, без да е сериозно обмислено. Присъствах на това изказване. Не може да има съдебен ДАНС. Има в момента органи, които биха могли да поемат част от тези функции на този хипотетичен съдебен ДАНС. Имаме инспекторат към ВСС, инспекторат към ВКП, етична комисия към ВСС, т.е. имаме достатъчно органи, които могат да кажат дали един магистрат отговаря на високите изисквания на длъжността.”
Валери Първанов призна, че борбата с Октопода в съдебната система е трудна и според него това е видно и от факта, че миналата година са осъдени само 5 магистрати за корупция, а осем са оправдани. Във връзка с казуса с петимата топ магистрати, които са купили имоти с право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се, заместник-главният прокурор обясни: ”По случая има образувано повече от година досъдебно производство срещу бившия кмет на Приморско и други лица за длъжностни престъпления. Не са само тези пет случая, които нашумяха. Те са над 200 случая, разпитани са няколко стотин свидетели. Инспекторатът към ВКП образува проверка, която цели да установи какво е било поведението на лицата, които са се облагодетелствали пряко и има ли връзка с техните роднини от ВАС. Случаят ще бъде приоритетно разгледан.”
Според заместник-главния прокурор се преекспонира въпросът за създаването на специален съд за корупция и организирана престъпност. На въпрос „Защо спец съдиите ще взимат повече пари?”, Валери Първанов отговори: ”По-трудно е да съдиш лица с определен статут поведение и личен финансов ресурс и са заплаха за живота и здравето на съдията. В Италия не убиха съдия по бракоразводни дела, а съдията Фалконе. И вие не бихте се съгласили да поемете такива дела срещу абсолютно нищо.”
По повод разследването на имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган, заместник-главният прокурор на България заяви: "Имотите на Ахмед Доган са ясни и те са видни от декларацията, която е подал пред Сметната палата, а именно – тези няколко декара в родното му село Дръндар. Така че не може да се говори, че има такъв казус. Имаше проверка, имаше наказателни производства за имоти, които са собственост на физически лица и фирми и от близкото обкръжение на Доган. На този етап не ми е известно да е установена негова съпричастност. Проверката продължава."

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа