Расмусен: Надявам се, че НАТО ще одобри ПРО

НАТО се нуждае от отбрана, която да го защитава от новите заплахи като тероризъм, кибератаки и ракетни атаки, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде репортер на БГНЕС.
Той заяви, че е обсъдил с българският премиер Бойко Борисов новата концепция на Северно-атлантическия алианс, която предстои да бъде приета на срещата в Лисабон през ноември. Новата стратегия ще потвърди, че главната задача на НАТО е защитата на териториите и населението на страните членки на Алианса. Едновременно с това, в нея ще бъдат посочени пътищата за трансформацията на НАТО, така че той да бъде готов да ни защитава от новите заплахи. В тази връзка генералният секретар подчерта важността на противоракетната отбрана, която е способна да защитава ефективно населението и страните членки на Алианса. Той изрази надежда, че идеята за ПРО ще бъде одобрена на срещата в Лисабон и посочи нейните предимства - като по- ниската цена, с по-малко от 200 млн.евро, и ние ще можем да защитим ефективно всичките 28 страни членки, каза той. Расмусен изрази надежда, че НАТО успешно ще си сътрудничи в тази област с Русия. Тук той отдели два аспекта - военен и политически. Алиансът има какво да получи от Русия при изграждането на ПРО във военен аспект, а в политически - това ще елиминира страховете на Русия, че тази система е насочена срещу нея. Той добави, че първата дискусия за сътрудничество по ПРО между Русия и Северноатлантическия пакт се е състояла вчера в рамките на Съвета НАТО-Русия и предстоят още обсъждания. Едновременно с това той подчерта, че тристранното споразумение между Бразилия-Иран-Турция, което беше постигнато в началото на тази седмица, няма да се отрази върху плановете на алианса за ПРО. Андерс Фог Расмусен високо оцени новия подход на администрацията на американския президент Барак Обама в областта на ПРО и намерението тази инициатива от чисто американска, да стане обща за всички страни от алианса. Генералният секретар Андерс Фог Расмусен изрази надежда, че всички държави на Западните Балкани ще станат членове на евроатлантическото пространство и България със своята експертиза може да помогне за това и даже да се превърне в ключова страна в този процес. “Сбъднатата ми мечта ще бъде да видя всички балкански държави интегрирани в НАТО и ЕС“, подчерта той. Расмусен благодари за участието на България в мисиите на НАТО и преди всичко в тази в Афганистан. “България е доказала много силната ангажираност и е допринесла значително за операцията в Афганистан“, отбеляза генералният секретар. Той разкри, че при по-късните си разговори с министъра на отбраната Аню Ангелов ще отправи конкретно искане за българското участие в Афганистан. Расмусен смята, че България може да допринесе с инструктури, които да обучават афганистанските артилеристи и в обучаването на екипи за поддръжка на ВВС.
Още от самото начало сме заявили, че, ако противоракетната отбрана /ПРО/ е отбрана и доктрина на НАТО ние участваме, заяви премиерът Бойко Борисов. Не си представям, ако цяла Европа участва в ПРО, ние да кажем “не“. Тази отбрана е насочена да защитава населението, подчерта премиерът Борисов. “В новата стратегия на НАТО това е отбрана, която касае не само армиите, а цялото население на Европа – близо 900 милиона. Това е една отбрана, в която всички ще участват в нея. Отбрана, която цели да привлече и Русия в цялата тази ПРО. Именно по този начин ще бъде демонстрирано, че НАТО действително е организация, която брани обикновения човек във всички европейски държави“, смята българският премиер. Той припомни, че България е дала своята подкрепа на останалите балкански страни, които желаят да станат членове на Северноатлантическия алианс. “Това се вписва в стратегията на НАТО за присъединяването на държавите от Балканите в Евроатлантическата общност“, добави Борисов. Той заяви, че е поискал помощ от НАТО, но по думите му, бюджетът на алиансът се оказал по-орязан и от българския.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа