Премиерът Борисов получи Ордена на Големия кръст за заслуги на Суверенния военен орден на Малта

Министър-председателят Бойко Борисов беше награден с най-високото отличие, присъждано от Суверенния военен орден на Малта – Ордена на Големия кръст за заслуги – специална степен, съобщиха от пресслужбата на МС.
На официална церемония Великият Магистър на Суверенния военен орден на Малта Негово Величество принц Матю Фестинг удостои премиера Борисов с престижната награда по време на срещата между двамата в Авентинския дворец. В речта си принцът подчерта заслугите на българското правителство в борбата с корупцията и организираната престъпност и подкрепи усилията на кабинета за извеждане на страната от финансовата и икономическата криза.
“Малтийският орден наблюдава и се възхищава от вашето лично участие в стремежа за по-доброто представяне на България на международната сцена. Убеден съм, че отличните отношения и сътрудничеството между България и Малтийския орден ще продължат да се задълбочават. Бих искал да ви пожелая на добър час и успех във вашата благородна и високоотговорна мисия”, каза Великият Магистър на Суверенния военен орден на Малта Негово Величество принц Матю Фестинг.
Премиерът от своя страна изказа благодарност за социалната и благотворителната дейност на Ордена в България и декларира готовност за реализиране на съвместни бъдещи проекти, един от които е предстоящото откриване на безплатна целогодишна кухня за социално слаби хора в София. “Разглеждам това награждаване като оценка и признание към българския народ за ролята му за поддържане и издигане авторитета и престижа на християнската вяра и за приноса му в опазването на мира и толерантността по света”, заяви министър-председателят след официалното награждаване. „Самото ми посещение тук е израз на приятелството и почитта на моята страна към малтийските рицари, които през вековете са носители и разпространители на основни и общочовешки ценности като вяра, храброст, милосърдие. Малтийският орден никога не е забравял своето основно призвание – да оказва материална и духовна подкрепа на болните и страдащите. През вековете има много факти за присъствието на Малтийския орден в българската история. Той е и част от съвременната история на България чрез своята широка благотворителна дейност”, допълни премиерът. Бойко Борисов изказа специална благодарност и изтъкна признателността, с която гражданите на Гоце Делчев, Провадия, Белене, Раковски, си спомнят за направените от Малтийския орден дарения на медицинска техника и консумативи за техните градове.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа