Досъдебно производство срещу собствениците на аукционна къща "Аполон и Меркурий"

Образувано е досъдебно производство срещу собствениците на аукционна къща "Аполон и Меркурий", единият от които е Игор Марковски за незаконна търговия с културно-исторически ценности, предаде репортер на БГНЕС. Спецакцията започна снощи с название „Културни ценности”.
БГНЕС припомня, че полицейска акция разтури търг на картини в центъра на столицата. За продан бяха изложени 93 платна от 65 български автори, рисувани през ХІХ и ХХ век, сред които като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон, предаде тогава репортер на БГНЕС. По неофициална информация сред изложените картините е имало крадена, без да се уточнява точно коя.Търгът бе организиран от аукционна къща "Аполон и Меркурий" със съсобственик Игор Марковски . Самият Марковски каза специално за БГНЕС, че "чака да го разпитат след като приключат с всички" Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните обяви, че се провежда поредната спецакция този път наименована "Културни ценности". Нахлуха от СДВР и МК и преустановиха търга на картини, който организирах в гранд хотел София, съобщи още Игор Марковски, журналист и галерист. На въпроса ми какво правят, те казаха, че нямам право да организирам търга, което е абсолютно невярно, подчерта Марковски. Иззеха всички картини без обяснение и в момента разпитват присъстващите на търга какво правят на него. Всеки момент ще ме задържат, като ще ми вземат и мобилния телефон, разтревожен каза още Марковски. Преди да нахлуе полицията в гранд хотел "София" и да разтури търга на аукционна къща "Аполон и Меркурий" в залата е бил оператор от Канал 3. Полицаите са му отнели касетата с това, което е снимал и също са го разпитвали. Операторът разказа, че в един момент е чул викове след идването на полицията и станало ясно, че човек от присъстващите е получил диабетна криза.
Един от първите разпитани Калин Тодоров излезе от сградата на хотела и съобщи пред репортер на БГНЕС, че в залата на търга са разпитвани 60 души, които са присъствали. Те са били питани от къде знаят за провеждането на събитието. Според Тодоров това е 92-ия търг организира от Марковски, който представлява аукционна къща „Аполон и Меркурий“. Тодоров счита, че има две причини полицията заедно с МК да провежда тази акция, че на търга има открадната картина и че не навреме е обявен търгът, като изрази и съмнението, че това е така, защото Марковски има достатъчно опит. Междувременно пристигна и линейка, като лекарите казаха, че са повикани за човек с диабетна криза. по непотвърдени данни това е съдружникът на Марковски в аукционната къща.
Игор Марковски заедно с Ани Салич беше водещ на благотворителния търг, организира за кампанията на президента "Българската коледа". По предварителна информация на търга, организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий“ трябваше да се прави наддаване под мотото "Класиката днес“ в гранд-хотел "София“. Огледът беше насрочен от 17 часа, а самият търг от 19 часа. "Аполон и Меркурий“ приготви за събитието каталог с 92 предложения класическо и модерно изкуство на 65 автори. Общата сума от началните позиции на всички творби е 71 480 евро. Включени са не само залагат не само знакови имена като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов или Димитър Казаков-Нерон." Аполон и Меркурий“ представя Анета Ходина, чиито творби се предлагат за първи път на търг в България. Художничката е сред най-интересните фигури в българския културен и обществен живот в началото на ХХ век. Родена е в Цариград през 1878, умира през 1941 в Прага. Майка й е полякиня, а баща й е чех, инспектор по Източните железници. Ходина и Елисавета Консулова-Вазова са първите жени, постъпили и завършили държавното рисувално училище в София. Анета специализира в Мюнхен и Париж. Тя е известна майсторка е на пейзажите. Освен това отваря и шапкарско ателие и тъй като живее близо до Народния театър, всички актриси поръчват шапките си при нея.
Игор Марковски е завършил през 1984 г. ВИТИЗ "Кръстю Сарафов", специалност “актьорско майсторство” при професор Сашо Стоянов. Завършил е и Университета за национално и световно стопанство (УНСС), висшата школа по мениджмънт и администрация – специалност “Специалист по икономика на масмедиите”, през 1998 г.След 1990 г. е журналист на свободна практика. Бил е радиоводещ в радио "Витоша" (VOA-Europe) от 1992 до 1999 г. Един от основателите и редактор на в-к “Хайлайф”; автор и водещ на шоу програми и телевизионни предавания. Тв-водещ на "Всяка неделя" по БНТ (на два пъти) и "Шах-мат" по ББТ. (2004-2006) Бил е мениджър на художниците Иван Яхнаджиев и Едмонд Демирджиян. Съсобственик на Аукционната къща "Аполон и Меркурий". Автор на публикации в периодичния печат за редица изложби за времето 1991 – 1995 г. Известно време е директор Връзки с обществеността на Професионален футболен клуб ЦСКА. Брат е на Вени Марковски, син на писателя Миле Марковски, който загина в автомобилна катастрофа през 1975 г. и внук на писателя Венко Марковски, който почина през 1988 г. /БГНЕС

Станете почитател на Класа