Благой Рагин: Искаме тотално махане на визите за руснаците

Искаме тотално премахване на визите за руснаците, защото това би помогнало на туризма и на икономиката като цяло, заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по PRO.BG.
Липсата на решение с руските визи води до преки загуби за туризма в България, затова и мерките трябва да бъдат бързи, призоваха от туристическия бранш. ”По принцип въпросът трябва да се реши глобално. Освен България и Гърция, Румъния, Словакия, Полша и Унгария да махнат визите.”, заяви Рагин. Той обясни, че от външно министерство са отговорили на представителите на бранша, че се чака влизането на България в Шенген след няколко месеца и в момента страната ни е под засилен мониторинг, което затруднява решаването на въпроси като този с руските визи. ”Затова не притискаме докрай външно министерство, съобразяваме се с политиката им”, посочи Рагин.
Той предложи част от туристическата такса, която се събира, да бъде под контрола на бранша. ”За тази година сме събрали осем милиона лева, но ако участваме в разходването на средствата тази сума може да се увеличи. Средствата от таксата могат да се използват за местна и национална реклама”, заяви още председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според него категориите звезди за българските хотели трябва да се уеднаквят с турските, защото турските тризвездни хотели отговарят на българските четиризвездни. ”Трябва да се въведат минимални изисквания за категорията. Няма нужда от влагането на допълнителни инвестиции, защото те няма да се върнат в тази криза.” На въпрос оптимист ли е за предстоящия летен туристически сезон Рагин отговори: ”Аз съм вечният оптимист. Господ помага на позитивния човек, на лъчезарния. Той по-малко се разболява. А пък негативният трудно може да си намери приятел и бизнесът не му върви.” /БГНЕС

Станете почитател на Класа