Ребека Хармс: "Белене" не бива да се осъществи, прекалено е опасен

"Белене" не бива да се осъществи, прекалено е опасен." Това заяви пред журналисти съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Ребека Хармс, предаде репортер на БГНЕС.
Хармс е на посещение у нас, за да се срещне с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По време на срещата е била обсъдена ситуацията с "Белене", в който 100-процентовото участие на Руската страна, според нея, ще доведе до по-голяма зависимост на страната ни от Русия. Според Хармс, ако бъде реализиран проектът, той ще се окаже доминиращ в условията на перспективите за производство на енергия от алтернативни източници. Самият Трайков е посочил, че е наясно, че това доминиращо руско участие няма да бъде добре за България. Като евродепутат, Ребека Хармс, коментира, че българските евродепутати игнорират реалния проблем, вместо да го решават. "Мисля, че това да се вярва в ядрените решение е просто остаряло", каза тя. По нейно мнение, както страната ни, така и цяла Европа трябва да извоюват по-голяма енергийна независимост.
Съпредседателят на "Зелените" в ЕП е докладчик по въпроса за допълнителните 300 милиона евро, отпуснати от Европейския съюз на България за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй". Тя обясни, че изцяло подкрепя цялата сума от транша да бъде предоставена на България, но предлага част пари да се използват за изследвания за търсене на решение за съхраняването на енергийните отпадъци. За изваждането от експлоатация на реакторите ще са необходими не повече от 180 млн. евро. Останалите 120 млн., според нея, могат да се използват за изследвания. "Бях изненадана да видя, че моите български колеги отказват да използват, каквото и да било част от 300 млн., за да започват каквато и да било работа", обясни евродепутатът. В същото време, по нейните думи, досега няма открито решение за съхранението на ядрените отпадъци. В този смисъл, тя се позова на социологически изследвания, които показват, че по-голямата част от европейците не вярват, че ядреното производство е безопасно и искат то да бъде спряно.
Ребека Хармс коментира и въпроса с отнетия лиценз на страната за участие в търговете с парниковите емисии. Тя обясни, че е са необходими по-добри правила и по–прозрачни процедури. "Измами със схемите с емисии стават и на други места – това е явна част от човешката природа", отбеляза евродепутатът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа