Предлагат данъчни преференции за осигуряване в частни пенсионни фондове

Соня Стамболийска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Трябва да се дадат данъчни преференции на работодателите, за да имат стимул допълнително да осигуряват своите служители в частни пенсионни фондове. Това предложи вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на международна конференция, посветена на здравословните и безопасни условия на труд, която бе организирана от КТ „Подкрепа“. Той обясни, че въвеждането на данъчни преференции ще даде възможност всички да бъдат осигурени, както е било направено това за родените след 1 януари 1960 г. да се осигуряват задължително в универсални фондове. „Идеята да се въведат данъчни преференции за работодателите не е обсъждана с нас, но в този момент не виждам как финансовият министър ще се съгласи на подобно нещо“, коментира пред „Класа“ предложението на Младенов председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той допълни, че в рамките на кризата едва ли е актуално да се говори за това.
По отношение на пенсионната реформа Младенов заяви още, че ще се въведе бонусна система за тези, които работят над определен стаж, като всяка година те ще получават възнаграждение върху пенсията си. „Тези, които се пенсионират, преди да покрият критериите за 37 години стаж за жените и 40 за мъжете, ще получават пенсии, но с по-малък размер“, допълни той. Според него пенсионната реформа не се изразява само в промяна на изискванията за осигурителния стаж, но тя цели и да се намалят възможно най-много случаите на ранно пенсиониране, които се касаят особено за служителите в Министерството на отбраната и във вътрешното министерство. По отношение на условията на труд Младенов заяви, че близо 40% от всички трудови злополуки, които са завършили със смъртен случай през 2009 г., са резултат от пътнотранспортни произшествия. Той допълни, че по данни на ГИТ около 80-90% от предприятията са изготвили оценка на риска, но се наблюдава проблемът, че в по-голяма част от тях тя е само формална.
По-късно вчера в курортното селище Минерални бани край Хасково Младенов заяви, че минималната работна заплата като чист доход не може да бъде по-малка от прага на бедност, който в момента е 211 лева. От синдиката на КНСБ настояха минималната заплата да бъде увеличена от 240 на 290 лева от 1 юли тази година.

Станете почитател на Класа