Московски: Не мога да задължа ЕС да взема мерки за цените на горивата

Това беше предположение от моя страна за цените на горивата. Аз не мога да задължа ЕС да взема мерки по тази тема. Това каза пред БНР министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Думите бяха предизвикани от негово изказване ден по-рано заради ръста на поскъпването на бензина и другите горива.
“Казах, че предполагам, че ако цените на горивата преминат към неконтролируем растеж, логично е ЕС да предприеме някаква стратегия в тази връзка, защото за всяка една държава по отделно механизмите за регулиране на горивата не са много“, обясни транспортния министър.
В събота от Варна Московски коментира, че държавата на практика няма много на брой сериозни механизми, за да влияе върху цените на горивата. Той заяви, че цените са предмет на абсолютно чисто пазарно търсене и предлагане. ”Ясна е конструкцията на цената - стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз и търговски печалби, както и малкият процент на биогориво, което влиза вътре”, допълни транспортният министър.
"Ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата - това което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през така наречения процес на дерогация в Брюксел - особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел", коментира Московски. И допълни: ”Аз по-скоро си мисля, че ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока, може би, като цяло Европа ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво.”
Увеличаването на цените на горивата ще доведе до засилване на недоволството към управляващите и до задълбочаване на кризата, прогнозира в предаването "Неделя 150" финансовият експерт Кольо Парамов. Нещата ускорено вървят на там. Има няколко основни фактора, които диктуват тази цена и днес българското правителство е в невъзможност да регулира цените, каза Парамов.
Според председателя на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов, високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции.
Людмила Елкова от партия "България на гражданите" обясни в предаването "Неделя 150", че акцизите са общностна политика и не могат да бъдат намалени. Тя посочи, че ДДС се начислява върху горивата във всички страни на ЕС.
Под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения и  министър Ивайло Московски в „Седмицата на морето“ бе пусната „комета“, която да вози туристи от Морската столица до Балчик и обратно. Първите 50 участници в празника, които успеят да получат безплатен билет, ще пътуват безплатно, обявиха от кметството на Варна.

Станете почитател на Класа