Няма да махат цитати от Ботев и Вазов от учебниците

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия в понеделник зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни.
Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.
Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.
Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефира на телевизията и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.
„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.
„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя
„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, каза още Налбант.

Станете почитател на Класа