Отлагат „винетката“ за паркиране в центъра на София с месец

Въвеждането на платения стикер за паркиране на живеещите в центъра на София се отлага с един месец - до 1 октомври. Това се разбраха в понеделник представители на гражданското движение ДНЕС, което протестира срещу новите правила за паркиране в столицата и председателят на СОС Елен Герджиков, след като разговаряха в понеделник.
Останалите нови правила за паркиране в центъра на столицата обаче влизат в сила по план - от 1 септември. Най-важните промени са двойното поскъпване на Синята зона от лев на два, както и въвеждането на платено паркиране за новата Зелена зона от 1 лв. за час престой.
Протестиращите граждани, сред които има и доста публични личности, настояват платеният стикер за живеещите в центъра да отпадне. Компромисният вариант е таксата от 150 лв. годишно за Синя зона и 100 лв. за Зелена зона е да бъде свита до поносими размери. Друго искане на протестиращите е да се намали големият брой документи, които хората трябва да представят, за да получат разрешение за паркиране в центъра.
До сряда гражданското движение ДНЕС и групата във Фейсбук трябва да внесат конкретни предложения за промени в наредбата в СОС, каза Елен Герджиков. По думите му в понеделник транспортната комисия към СОС ще обсъди техните предложения, а след това те ще бъдат разгледани и на заседанието на съветниците на 13 септември. Според Герджиков  общината е готова за компромис за таксата за ваучерите на живеещите в центъра.

Станете почитател на Класа