Георги Първанов: Ще участвам активно в новия политически сезон

Идва есенният политически сезон с предизвикателствата си и аз също ще участвам активно. Човек може да бъде лидер и без да бъде на някакъв пост. Имам претенцията да налагам лидерска позиция по отделни теми, вълнуващи мен, партията и обществото и ще го правя и в бъдеще. Това заяви пред bTV в четвъртък президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.
Имах нужда от почивка, да прочета да напиша това, което искам, каза още той. 
За отношенията си с лидера на БСП Сергей Станишев, Първанов каза, че те са  „делови, партньорски, така, както го предполага духът на партията“.
Доскорошният президент коментира и скандала, който избухна в БСП, след като червеният депутат Антон Кутев сравни социалистическата партия със СПИН.
„Аз не виждам виц, не съм само аз, който съм загубил чувството си за хумор. Мисля, че само Кутев и председателят, и може би Бойко Борисов, са се смели на тази реплика“, коментира  Първанов. Той нарече изказването на Кутев „най-обидното в цялата история на столетницата“. Не трябва да говорим като ГЕРБ. Грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов или като неговите приближени, мотивира се Първанов.
„Да се кандидатирам за депутат е нелепо“, категорично заяви Георги Първанов. Той още веднъж даде заявка, че ще работи за целта на БСП - да спечели парламентарните избори.
„Но нямам намерение да оглавявам никакви „крила“ в партията“, уточни доскорошният държавен глава.
„Това, от което има нужда БСП сега, е да бъде консолидирана. Уви, за съжаление дори при избора на областните съвети наблюдавам тенденция „Позитано“ да налага силови кадрови решения в отделни региони, които не са съгласни с централното ръководство. БСП да се отвори към всички, които могат да разширят влиянието на партията. БСП трябва да започне да диктува дневния ред. Само да сме много активни - това не е достатъчно. Ако искаме да сме повече, трябва да започнем да налагаме дневния ред в парламента, институциите и обществото. Ще дам всичко от себе си, за да може БСП да спечели", подчерта Първанов.
Той припомни, че идеята за референдум за АЕЦ „Белене“ е негова.  Според него инвеститори ще има, стига да ги потърсим и да предложим необходимата оферта. „Правителството на Борисов не си мръдна пръста. Те не водиха преговори“, каза Първанов.
Той коментира и терористичният акт в Бургас по повод отбелязването на 40 дни след трагедията.
„След атентата в Бургас се видя, че имаме проблеми със сигурността, външната ни политика издиша. Аз не съм управлявал службите, службите си бяха на мястото в тези 10 години. Не виня толкова службите за събитията в „Сарафово“. За мен големият проблем е в коренната промяна във външната ни политика, в дебалансираната външна политика, която се води. Ние вземаме страна в битката между лагерите в една или друга арабска държава, за мен това е недопустимо. Слава Богу, че се разграничихме от това, че Иран бил виновен за атентата. През 1997 г. в България се събраха президентът на Израел и президентът на Палестинската автономна власт и двамата тогава казаха, че България е добро място за преговори и затова тогава България беше на почит и уважение. А в момента ние очевидно сме мишена и това налага да се вземат допълнителни мерки“, каза още Първанов.

Станете почитател на Класа