Плевнелиев издигна кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО

Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на Организацията за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО, предаде БНР. Президентът е на работно посещение в САЩ и участва в  67-та сесия на Общото събрание на ООН. През септември 2009-а българският дипломат Ирина Бокова бе официално избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. А през 2013 г. започва процедурата за избор на нов генерален секретар на организацията.
Росен Президентът участва в официалното откриване на пленарното заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън.  Нашият държавен глава откри учебната година на българските училища в Ню Йорк и отбеляза Деня на независимостта на страната ни с българската общност там. Той ще присъства на откриването на среща по върховенството на закона на национално и международно ниво.
В Ню Йорк Плевнелиев се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който изтъкна ролята на България за намиране на мирен изход от кризата в Сирия. В централата на ООН Плевнелиев ще има среща и с представители на еврейски организации, и ще разговаря с президента на Косово Атифете Яхяга.
Българският държавен глава ще присъства и на приема, даван от президента на САЩ Барак Обама, в чест на лидерите- участници в 67-та сесия на ОС на ООН, съобщи прессекретариатът му.

Станете почитател на Класа