ДСБ: Президентът реабилитира комунизма

Президентът Росен Плевнелиев реабилитира комунистическия режим и приглася на най-ретроградните сили в левия спектър. Това заявиха представители на Националното ръководство на ДСБ на редовната си пресконференция в понеделник.
Тъмносините са скандализирани от интервюто на Плевнелиев пред австрийското издание „Дер Щандарт“, дадено миналата седмица, в което той каза, че у нас е била извършена най-лошата приватизация в цяла Европа.
Държавният глава тогава заяви и че „активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда“. Според зам. председателя на ДСБ Радан Кънев това е абсурдна теза, подхваната някога от главния прокурор Никола Филчев и поддържана от екстремистките крила в БСП, целящи да внушат носталгия към тоталитарното управление на Тодор Живков.
По думите на Кънев президентът на практика е взел страна в политическия живот и то в опасна лява посока и е извършил „саботаж към пазарната икономика“.
Според икономическия експерт на ДСБ Димитър Бъчваров с приватизацията след 1997 г. правителството на ОДС е извършило най-голямата и важна промяна, благодарение на която е постигнат безалтернативен преход от командна икономика към пазарна демокрация.
Тъмносините определиха като невярно и друго президентско твърдение – че „чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори“.
В открито писмо на лидера на ДСБ Иван Костов до президента се казва, че чешката приватизация е определена като „най-неудачният тип приватизация, както от международни наблюдатели, така и в самата Чехия“.
Костов заявява още, че положението в България е същото както в останалите бивши социалистически държави. Затова и общият краен баланс от тяхната приватизация в края на 2008 г. е положителен само в няколко от тях, между които и България.
Командира настоява Росен Плевнелиев публично да коригира своята позиция като „фактически несъстоятелна и политически вредна за пазарната демокрация в България“.
Според тъмносините президентът не отчитал факта, че цената на държавните дялове, които са били приватизирани, се определя както от активите, така и от пасивите. Държавният глава забравил своето твърдение, че БКП/БСП е довела държавата до две икономически катастрофи – през 1989 и 1996 г., което е докарало до фалит предприятията и до тяхното обезценяване.
Росен Плевнелиев прави несъвместими едно с друго изказвания, което показва некомпетентност, заяви още на пресконференцията Димитър Бъчваров. Според него Плевнелиев се опитвал да е втори глас на премиера Бойко Борисов, който твърдял, че Тодор Живков е изградил две Българии и днес е недостижим управленец. 
В отговор на журналистически въпрос Радан Кънев категорично отрече възможността ДСБ да се яви в предизборна коалиция с ГЕРБ именно заради практиките на днешната власт – да реабилитира икономически практики от Живково време. Така в момента се отнемал частният бизнес на много хора, за да се превърне в партиен.

Станете почитател на Класа