Борисов: Ще вдигнем заплатите в МВР, но не сега

С цялата си обич и уважение към полицаите им казвам, че при първа възможност ще им бъдат увеличени заплатите, но не сега. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив, където отряза лентата на 68-то издание на Международния технически панаир.
По думите на Борисов правителството се надява да вдигне възнагражденията и в други сфери. „Ако сега обаче държавата си позволи това, то тя ще банкрутира“, обясни премиерът.
Премиерът призова стачкуващите полицаи „да видят каква реално става в Гърция, Испания и други държави“ и тогава те щели да оценят „балансираната и правилна политика“ на българското правителство.
По повод протеста на униформените, който се състоя в неделя и понеделник, се изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов. Пред Нова телевизия той заяви, че се търсят „компенсаторни механизми от бюджетите на сектор „Сигурност““ за увеличаване на доходите, „но не с 25%, защото това е нереалистично“.
По думите на Цветанов става въпрос за повишение с 5 до 7% „и евентуално да търсим допълнително други възможности“.
Според вътрешния министър с шестте синдиката, които са в МВР, никога не може да се постигне пълен консенсус по техните искания.
„Синдикалните организации и техните ръководители да бъдат така добри и да се вслушат, за да направим този баланс – сектор „Сигурност” да е в услуга на обществото. Как да обясня на родителите, че полицаят е застрелял момичето (случаят в Ловеч отпреди 10 дни – б.а.) и после да кажа да му увеличат заплатата. Последните случаи и със задържани полицаи и с такива, които участват в организирани групи...“, коментира още Цветан Цветанов.
Той припомни, че служителите на МВР са първа категория, получават 20 заплати обезщетение и имат повече годишен отпуск. Цветанов заяви, че тези обезщетения няма да бъдат премахнати, както поиска финансовият министър Симеон Дянков.
Протестът на полицаите в понеделник продължи като в градинката пред МВР се събраха около 50 души. Пред Фокус Александър Владов, командир на екип в пожарната, заяви: „Вчера сме били 1500, никой не ни обърна внимание. Когато партия ГЕРБ дойде на власт, казаха, че дори да има трима протестиращи полицаи, трябва да им се обърне внимание“.
Владов каза още, че дори да получат 11% увеличение на заплатите, това само ще покрие инфлацията и реално повишение няма да има, както е било обещано предизборно от управляващата партия. Той се закани, че ако няма преговори, „протестите ще продължат всеки месец до победа“.

Станете почитател на Класа