Депутат от ГЕРБ поиска данък върху пенсиите

Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов поиска пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход, когато падне таванът им. Грозданов предложи въвеждането на данък върху лихвите от депозити.
В края на миналата седмица идеята за данък „Депозит“  беше лансирана от Министерството на финансите, а само няколко часа по-късно отново ведомството на Симеон Дянков я оттегли. Промените са свързани с проекта за нов закон за публичните финанси, който беше обсъден в цялата страна в понеделник по повод Деня за диалог между местната и централната власт.
„Единственият аргумент пенсиите в момента да не се облагат е таванът от 700 лева. Падне ли таванът, вече този аргумент отпада и ще трябва да го въведем, както останалите страни в ЕС“, коментира Грозданов на среща с експерти в Столична община.
В момента минималната пенсия е 145 лева, а данъкът общ доход - 10%. Това означава, че ако пенсиите бъдат обложени, при най-ниските налогът ще е 14.5 лева. При най-високите пенсии от 700 лева пък данъкът би бил съответно 70 лв. Само преди ден социалният министър Тотю Младенов обяви, че от 1 април се очаква повишение на пенсиите „с около 10%“. Точните разчети за увеличението на доходите на най-възрастните обаче все още се правели.
За доходите от депозити Борис Грозданов заяви, че мотивът досега да няма данък върху тях е, че ще бъде разкрита банковата тайна. Според него е дошло времето  да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и банковите спестявания да се обложат с данък.
Не е обсъждана идеята за облагане с данък на високите пенсии, каза пред "Фокус" няколко часа по-късно в понеделник Димитър Главчев, зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ. Той определи изказването на колегата си Грозданов като "изненадващо".


Станете почитател на Класа