Плевнелиев: България няма да пести усилия да накаже виновните за атентата

България няма да пести усилия и средства, за да намери и накаже виновните за атентата в Бургас на 18 юли. Това заяви Росен Плевнелиев на среща с Джон Бренан – съветник на американския президент по въпросите на сигурността, се казва в съобщение на пресцентъра на „Дондуков“ 2. Българският държавен глава е в Ню Йорк за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН.
От своя страна Бренан изказал поздравление и благодарност за професионалната реакция на българските институции след терористичния акт.
Американецът дал висока оценка и за сътрудничеството между специалните служби на България и САЩ при разследването.
Плевнелиев проведе срещи и с представители на еврейските организации, с емира на Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани, както и с президента на Косово Атифете Яхяга.
Според българския президент до края на годината ще бъде взето решение за първия пилотен проект, който Катар ще реализира у нас. Освен това Росен Плевнелиев е изразил оптимизъм и по отношение изграждането на пътя Русе – Свиленград с помощта на катарски инвестиции. Изказването му обаче идва ден след като стана ясно, че Турция вероятно ще се оттегли от проекта.
По думите на Плевнелиев, вече се работи и за осъществяването на катарски инвестиции в земеделието.
Пред колегата си от Косово българският президент коментирал, че регионът на Югоизточна Европа има огромен потенциал, който щял да става все по-видим за инвеститорите, както и че „реализацията на повече съвместни проекти между балканските страни ще подпомогне и преодоляването на различията между тях“.
Косовският държавен глава е заявил, че ще разчита на българска подкрепа за присъединяването на най-новата европейска държава към НАТО и ЮНЕСКО.
И косовският и катарският държавни ръководители са поканили Росен Плевнелиев на посещение в техните страни.

Станете почитател на Класа