Синята коалиция няма да подкрепи бюджет 2013

Парламентарната група на Синята коалиция няма да подкрепи проектобюджета за 2013 г. „Бюджетът за 2013 г. връща България назад и не отговаря на нито едно от очакванията, които ГЕРБ даваше, идвайки на власт. Бедността става по-голяма, монополите стават по-силни и ГЕРБ продължава завоя на ляво, който започна с миналия бюджет. Увеличават се данъци, увеличават се осигуровки”, заяви Мартин Димитров в парламента в сряда.
По думите му за целия мандат на ГЕРБ има близо 1 млрд. евро отлив на инвестиции, 380 000 души са си загубили работата. Този бюджет ще задълбочи негативните тенденции, подчерта Димитров. Прогнозата на Синята коалиция е, че бюджетът ще бъде актуализиран в средата на следващата година. Той е направен да издържи 6 месеца и веднага след това ще рухне и новото правителство ще трябва да прави нов бюджет при огромни предизборни разходи, каза Димитров. По думите му пикът на кризата ще се разрази с нова сила през 2013 г. „Монополите набират сила, което се вижда през цените на горивата, цените на монополните услуги. Това правителство покровителства и работи за монополите”, подчерта Димитров.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че бюджетът за следващата година не съдържа никакви антикризисни мерки, не обещава увеличение на доходите, а обещава увеличаване на безработицата. „Ако се гледат приоритетите на този бюджет се вижда, че най-неприоритетни са здравеопазването, съдебната власт, науката, образованието и националната сигурност, ако се съди по бюджета на ДАНС. Най-приоритетната област е се оказват социалните помощи и обезщетенията, които ще нараснат с 6.9 %. Това същото направи и тройната коалиция преди изборите”, посочи Костов. Това е политиката на тройната коалиция, която ние не можем да я подкрепим.
Нито едно от твърденията на депутатите от Синята коалиция за Бюджет 2013 не отговарят на истината. Това каза за агенция „Фокус” Бетина Жотева – говорител на Министерство на финансите. Ето само пет факта от бюджета – приходната част се увеличава с 1.796 млрд. лева спрямо 2012 г., социалните разходи нарастват с над 790 млн. лева; средствата за образование се увеличават с повече от 140 млн. лева; увеличават се парите за култура с над 31 млн. лева. Увеличават се и планираните разходи за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда с 510 млн. лева. В този смисъл зад думите на бившия лидер на СДС прозира само опит за привличане на медийно внимание В твърденията личи политическа демагогия, безсилие и липса на алтернативност. Такава позиция обикновено заемат изчезващи политически субекти с неясно бъдеще, твърди Жотева.

Станете почитател на Класа