Росен Плевнелиев: Не е необходимо да има промени в Конституцията

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не би повдигнал дебат за промени в Конституцията. Плевнелиев каза това на въпрос дали възприема идеята да получи възможност на повторно вето при избора на главен прокурор.
„За мен не е необходимо да искам поправки в Конституцията. Тя работи добре, балансирана е, и защитава всички интереси на институциите. Затова не бих повдигнал подобен дебат”, посочи Плевнелиев.
По повод предложение на вицепрезидента Маргарита Попова за отмяна на наказанието „доживотен затвор без право на замяна”, Плевнелиев каза, че има нужда от дебат по темата и да се чуят повече аргументи.
Президентът каза, че промените в закона предстоят. В парламента ще се чуят съответните дебати. По негови думи - логиката казва, че един човек, който може да е обвинен и в най-тежкото престъпление, и да е получил най-тежкото наказание, би могъл след това да получи шанс да се поправи, и с хода на времето, да получи по-снизходителна присъда.
За мен е много важно в нашата държава нещата да се случват, не, защото един или двама са ги пожелали, а защото институциите и обществото са се обединили и заедно са намерили решение, каза президентът.
По негови думи - президентът като крайна институцията в държавата, е длъжен да изчака да минат всички дебати, за да може да оцени най-добрите от тях.
Искам да дам шанс и платформа на много гласове да бъдат чути, каза той.
Президентът обясни, че се въздържа от позиция по темата и не е нито за, нито против

Станете почитател на Класа