Георги Първанов не вижда основания за промяна в правомощията на президента

Не виждам основания за сериозни, радикални промени в конституционните правомощия на президента, заяви в Добрич държавният глава в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по повод изявената позиция от вицепрезидента Маргарита Попова, предаде Дарик радио. "Аз съм мотивирал някои идеи, но смятам, че сега не му е времето на конституционния дебат. Българската конституция е европейска, работеща и по-добре е да мислим как ефективно да я прилагаме, отколкото да я променяме непрекъснато", каза Първанов.
Задачата на БСП на предстоящите парламентарни избори е победа и то не символична, а "достатъчна, за да се формира стабилно солидно управление", коментира още Първанов. По думите му не бива да се изключва и вариантът за коалиционно управление, но във всички случаи то трябва да бъде доминирано от БСП, така че партията да може да реализира идеите си, а не да се оправдава с коалиционни компромиси.
"За мен е важно не да изравним резултата, очаквайки ГЕРБ да падне, а да достигнем много по-голям процент, който да ни позволи да имаме достатъчно депутати в бъдещия парламент", отбеляза Георги Първанов. Той смята, че БСП трябва да води активни преговори с всички, които са "против сегашното авантюристично управление на ГЕРБ".
"Иска ми се сега да видя една социалистическа партия, която да отвори максимално ветрилото. Ние трябва да създадем коалиция, в която хората да видят максимално широки гаранции за представително управление", посочи още Георги Първанов.
Първанов беше в Добрич, за да участва в честването на 110-ата годишнина от основаването от местната партийна организация.

Станете почитател на Класа