БСП ще участва в изборите като Коалиция за България

БСП ще участва в парламентарните избори на 12 май във формат "Коалиция за България", тъй като това е вече утвърдена марка. Това съобщи председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след закритото заседание на Националния съвет на партията, на което беше определена коалиционната формула за изборите. Лидерът на БСП посочи, че е направен анализ на възможностите на всеки от партньорите в коалицията. По думите на Станишев има голям интерес от неправителствени организации, структури на гражданското общество, браншови, съсловни организации, които са готови да сключат двустранни споразумения с БСП. Станишев обяви, че възнамерява лично да води разговори с досегашните депутати на левицата, както и с потенциалните кандидати. Според Станишев е необходимо до голяма степен обновление, но това няма да се прави самоцелно или за да  бъде някой изхвърлен.

БСП е готова със спешни мерки за първите сто дни след изборите, които ще реализира, ако спечели доверието на хората, каза още Сергей Станишев. Социалистите ще предприемат бързи действия за стабилизиране на ситуацията в страната, която според Станишев днес може да се обобщи по следния начин – „за труда няма хляб, за бизнеса няма въздух, за хората няма справедливост”.

 

БСП обещава обществен парламент

Сред първите мерки на левицата Станишев постави стартирането на Обществен парламент и провеждането на постоянен диалог с гражданското общество. Според лидера на БСП е необходима промяна в работата на Народното събрание, особено по отношение на парламентарния контрол, така че да има системно отчитане на властта. На следващо място Станишев постави нуждата от извънреден диалог с общините, както и реализирането на спешни социални мерки в подкрепа на хората в най- тежко положение. Лидерът на БСП добави, че трябва да се предприемат мерки за нормализиране на икономическата среда в страната и за оздравяване на държавните фирми. БСП възнамерява да приеме и специален закон за гарантиране на младежката заетост. Предвижда се и ново антимонополно законодателство.

 

Остри критики към служебното правителство

Станишев изрази опасения, че заявленията на служебното правителство започват да изглеждат като празни приказки. Лидерът на БСП напомни заявлението на служебния премиер, че ще се възстановява доверието в институциите, за което обаче до момента липсват конкретни действия. Станишев обясни, че няма как служебният кабинет да предприеме конкретни мерки в който и да е сектор, без да е ясно наследството, оставено от Бойко Борисов. Според лидера на БСП, ако такъв анализ не се направи, е все едно да се гради върху плаващи пясъци. „Мълчанието и тезата за приемственост е убийствена за служебния кабинет”, категоричен беше Станишев. Той подчерта, че ако не се каже истината за наследството на Борисов, правителството на Райков ще понесе отговорността. Лидерът на БСП напомни, че служебният премиер е назначен, защото в страната се е случило нещо извънредно. В този смисъл изявленията, че няма проблем с фискалния резерв според Станишев не отговарят на истината.

 Председателят на БСП попита и откъде ще се търсят резерви за решаването на острите социални проблеми. Лидерът на социалистите отбеляза, че Райков започва да прилича на Бойко Борисов с изявленията, че ще увеличава пенсиите. „Това е по закон”, напомни Станишев. Той отбеляза още, че не е работа на Райков да дава оценки за управлението на кабинета Станишев. Лидерът на БСП потвърди позицията на левицата и срещу запазването на политическите кабинети.


Станете почитател на Класа