Капон: Сретен Йосич е живял дълго време до МВР

Балканският наркотрафикант Сретен Йосич е живял дълго време близо до МВР, съобщи пред bTV Мария Капон. Тя бе член на парламентарната комисия в 40-ото народно събрание, която бе натоварена да разследва пребиваването на Йосич в страната и екстрадирането му през 2002 г.

Капон прави извода си въз основа на множество не само мобилни разговори, но и такива, направени от различни телефонни кабини в обсега на силовото ведомство. По думите й, от тези кабини са се извършвали определени действия и са се давали нареждания през различни лица.

В началото получихме купища папки и почти никакви ясни доклади, освен няколко доказуеми факти, припомни си  Капон. Тя каза, че на 28 януари 2000 година от австрийските служби постъпило запитване за редица имена, между които и Марко Милосавлевич, име, под което се е подвизавал Сретен Йосич. Когато идва тази информация, 5 месеца по-късно, българските власти отговарят на австрийските им колеги, в като казват, че ще проверят информацията.

Според Капон въобще не е нормално толкова късно да се реагира. Тя поясни, че са получени данни и за самоличността на съпругата и децата му, които от 1998 година също живеели у нас.

През 2002 година Йосич е задържан по искане на Холандия. При тази зрелищна акция в София той ползва името Марко Милосавлевич. Естрадиран е  в Холандия, за да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието, през 2006 година той бе изпратен в сръбски затвор заради обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители.


Станете почитател на Класа