Протестът в София се разцепи, във Варна арестуваха един

Протестът срещу монополите в София се разцепи. Малко над 100 души се събраха пред министeрството на икономиката, но се разделиха на три след като бе обявено движение ""Радикално крило на протеста". За лидери на движението се обявиха Румен Дечев и Даниела Симеонова. Те поставиха същите искания, каквито поддържа по-известният заради повече медийни участия Янко Петров, който се води лидер на „протестното движение срещу монополите".

Именно обявяването на радикалното движение предизвика разногласия и Янко Петров и хората му се оттеглиха в градинката пред Народния театър "Иван Вазов".  "Лицата от протестите трябва да имат право на глас в общината, в която живеят", поиска  Петров. А за Обществения съвет, който трябва да бъде сформиран към президента Росен Плевнелиев заяви, че истинските протестиращи няма да участват в кръгли маси, защото "мястото на недоволните не е до политическите фигури".

Политически партии се опитват да използват недоволството на гражданите като представят свои лидери за организатори на протестиращи, каза още Петров. Той даде пример с движението „България на гражданите".

На 36 ден от протестите във Варна  протестиращите настояха за незабавни оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния прокурор Владимир Чавдаров и на заместниците му. Издигнати са лозунги "Да изметем "Пазари", "Безусловен базов доход", "Вън Енерго-про", "Ниски данъци и такси. Минути след началото на шествието, полицията отново задържа Мартин Демирев - младежът, който още във втория ден на протестите беше арестуван след като напръска с лютив спрей "неформалния лидер" Иван Петров. Малко по-късно се появи и самият Иван Петров, който веднага беше нападнат с викове от протестиращите. Бившият футболист отиде да преговаря с полицаите и Мартин беше освободен.

Станете почитател на Класа