Филчев: Костов е основоположник на подслушванията у нас

„Иван Костов е основоположникът и родоначалникът на подслушването у нас“, заяви пред Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. Той коментира скандала от 2000 г., когато бяха открити подслушвателни устройства в апартамента му, даден му като главен прокурор от тогавашния премиер Иван Костов.

Филчев обясни, че след разкриването на СРС-тата Иван Костов лично му се е молил да не разгласява нещата, „за да не разбутваме държавата”. “Тогава се съгласих“, призна Филчев и посочи, че по настояване на министър – председателя е дал интервю пред БНТ.

Бившият главен прокурор обясни, че е могъл като главен прокурор да обвини и свали от власт премиера Костов и тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов за подслушването. „Атанасов пропя и натопи Костов, че е наредил подслушването ми“, посочи Никола Филчев. Той си припомни и думи, казани му от тогавашния президент Петър Стоянов: „ В държавата двама души могат да наредят да те подслушват – аз и той (Костов, б.р.). Кой мислиш че е?” Отговорих: Не си ти“.

„В същото време не бе морално хем да бъда главен обвинител, хем да съм потърпевш. И затова, пак по молба на Костов, Атанасов е бил обвинен в нещо малко и незначително, за което впоследствие е оправдан“, разясни бившият обвинител №1. По този начин скандалът „Бръмбъргейт“ е потулен. Никола Филчев цитира и свой разговор с тогавашния премиер, в който са говорили за шефа на контраразузнаването Атанас Атанасов. Иван Костов заявил, че не е проблем да уволни Атанасов, но жена му била много алчна и щяла да пита и говори. Станало ясно, според думи на бившия предсеедател на Народното събрание Йордан Соколов, че съществува сметка в чужда банка, чиито титуляри са жената на Атанасов и премиершата Елена Костова.

Тези пари са били дадени от американците, както Соколов се изразил – СДС да се борят за демокрация. Сигналът за тази сметка дошъл от чуждо разузнаване, като документите и досега могат да се намерят в прокуратурата.
 

Станете почитател на Класа