България е на челно място по самоубийства



България е на челно място по брой самоубийства в Европа, съобщи БНТ.  Тревожната статистика представиха психолози, които се събраха в Бургас от цялата страна на форума "Отворени врати на психологическите практики".

Причината за многото самоубийства в страната ни са ниските доходи и напрегнатото ежедневие, смятат специалистите и съветват при най-малкия проблем да се търси помощ.

В българина все още не се е зародила културата при проблемни ситуации да търси специализирана помощ. В много случаи обаче нерешените проблеми водят до депресии и желание за слагане на край на живота. Именно това е и причината през последните месеци да станем свидетели на толкова много самоубийства, обясняват психолозите.

Има масова истерия. Има хора, които са насърчени, че други "дават тон за песен" и те също реализират неща, които на тях им стоят по някакъв начин като импулс, обясни психотерапевтът Светозар Димитров.

Психолозите настояват от България да се създаде психологическа база, която да бъде достъпна за всички и при най-малкия проблем хората да търсят помощ там.

"Но за целта обществото много е важно да инвестира, да създаде тази база, тази база от звена - така че гражданите да имат места за първична помощ, където могат да се обърнат към компетентен психолог", каза още Димитров.

На срещата в Бургас психолозите разискваха въпроса и с жертви на домашно насилие, както и проблемитe при аутистите.

Станете почитател на Класа