Политологът Мария Пиргова: Четири партии влизат в следващия парламент

Четири партии засега са сигурни в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Очаквам относително равен брой народни представители от ГЕРБ и от БСП, с преднина от 10-на депутати от ГЕРБ. Десните, особено след разпада между Иван Костов и Надежда Нейнски, едва ли ще влязат в парламента. БСП и ДПС заедно също няма да постигнат мнозинство. Така че правителство трудно ще се състави. Много е важно, ако може да влезе някакъв, макар и неочакван пети субект от новите партии – тогава картината ще е по-различна.
Оттук идва и лошата новина - вървим към блокаж от италиански вариант – невъзможност да бъде съставено правителство.
Най-големият и тревожен разпад е при Иван Костов и Надежда Нейнски. ДСБ и съюз „Единство“ имаха сериозен шанс да влязат като единен десен политически субект в следващия парламент и да играят ролята на автентичното дясно. Името, което измислиха „Синьо единство“ беше попадение. Но изглежда, отново заради лидерски амбиции, те пропиляха тази възможност и това е изключително жалко, защото огромната маса десни избиратели сега ще гласуват за ГЕРБ или за Кунева. ГЕРБ ще имат основание в следващия парламент да настояват, че те са дясната политическа сила, още повече, че са ухажвани от ЕНП. Кунева ще получи възможност и тя да се ориентира вдясно. Разпадът в партията на Меглена Кунева е очакван. Тя вероятно няма да влезе в парламента. Нейните 14% на президентските избори бяха резултат от мажоритарен избор. При този вътрешен разпад и то от големи организации, които напускат България на гражданите, по-скоро се очертава Кунева да остане извън парламента. Като цяло протестиращите събират едни 14% доверие, но само ако се явят на изборите като единен субект. Засега обаче протестиращите са разединени, неразпознаваеми и в този вариант нямат шанс да влязат в парламента.
Като краен вариант допускам съставянето на правителство „ГЕРБ – ДПС“. Двете партии менят решенията си според конюнктурата и смятам, че едно тяхно управление е напълно възможно, стига да се споразумеят, а те ще го направят. Остава да се види дали заедно ще имат мнозинство в парламента.

Станете почитател на Класа