Европарламентът ще се занимава с подслушванията у нас

Скандалът с подслушванията у нас вероятно ще бъде обект на пленарен дебат по време на следващата сесия на Европейския парламент - в края на май. Предложение за това е внесено от един от българските евродепутати. То е било подкрепено от социалистите и либералите. В средата на май предстои още едно обсъждане на дневния ред за следващата сесия и едва тогава ще се знае със сигурност дали ще има подобен дебат, съобщи БНР като се позова на кореспондентът си в Брюксел.
Както е известно, лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев е уведомил еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за скандала с незаконното подслушване у нас. Станишев е призовал Вивиан Рединг да сложи край на мълчанието си, да игнорира партийната си принадлежност и да предприеме най–накрая необходимите действия с оглед на тревожното погазване и незачитане на демократичните права у нас, съобщава БГНЕС.
Сергей Станишев настоява за независим мониторинг от Европейската комисия по случая с незаконното подслушване, за да бъдат разследвани и предотвратени подобни недемократични практики. В призива си пред комисар Рединг Сергей Станишев е подчертал, че легитимността и демократичността на предстоящите избори са изложени на риск.
Председателят на Групата на европейските социалисти в Европарламента Ханес Свобода вече призова бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да се оттегли от политическата сцена с думите: Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Мисля, че е очевидно, че е загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност в България. Фактът, че въпреки новото развитие бившият премиер Бойко Борисов потвърди пълната си подкрепа за Цветанов, само подчертава липсата на всякакви демократични ценности в неговата партии.
Освен това Ханес Свобода призова Европейската комисия да започне разследване по случая.

Станете почитател на Класа