Емануил Йорданов: Най-вероятно подслушванията са по нареждане отгоре

Най-вероятно подслушванията и опитите за заличаване на следи в служба СДОТИ са по нареждания отгоре, тъй като в МВР отдавна има тревожни тенденции, свързани с използването на техника за негласен контрол, смята бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.
Струва ми се, че българският Джеймс Бонд с отвертката е метафора за начина, по който се управлява МВР през последния мандат, заяви пред БНР Емануил Йорданов. Според него първите действия на прокуратурата не предполагат проточване и замитане на следи и той се надява всичко да продължи в този дух. Йорданов казва, че е сигурен съм, че нещо от такъв ранг не може да бъде начинание на двама-трима служители на средно ниво в МВР. По думите му, много отдавна се наблюдава тенденция в МВР подслушването да се смята за универсален лек за разкриване на извършителите на престъпления, въпреки че не е така.
"Трябва ясен регламент за използване на новата техника и много по-силен контрол. Когато министърът казва – "аз съм политическо лице, търсете си професионалното ръководство", нещата миришат на крайна липса на контрол", каза Йорданов и препоръча спешни законодателни промени.
"Пожелавам успех на прокурорите. Да се надяваме, че ще изяснят докрай случая и ще дадат отговори на обществото", каза Йорданов. Според него проведеният вчера разпит на главния секретар на МВР показва, че прокуратурата действа доста амбициозно. Бившият вътрешен министър е на мнение, че когато един служител на МВР се опитва да заличи следите от дейността на група служители, нещата са доста съмнителни. – „Предполагам, че всичко им е разпоредено предварително, но за това трябва да се види цялата информация", каза още Йорданов.
Не съм запознат с подробности, но съм сигурен, че действащият министър на вътрешните работи има възможност в рамките на 1 ден да извърши проверка за това каква разработка съществува, в която се споменава името на Станимир Флоров, коментира Йорданов започналата от прокуратурата проверка на секретни материали, в които се споменава името на директора на ГДБОП Станимир Флоров. "До мен такава информация не е стигала. В медиите се твърди, че тези разработки са от 1999 г., когато министър беше Богомил Бонев. Работа на действащия министър е да провери фактите и да ги огласи", каза Йорданов пред БНР.

Станете почитател на Класа