ВСС прие декларация, с която осъди обвиненията срещу прокуратурата

Висшият съдебен съвет прие с 19 гласа „за”, два гласа „против” и двама въздържали се декларация по повод обвиненията, че прокуратурата участва в дестабилизацията на страната.  Проектът за такава декларация бе внесен от 13 членове на ВСС.

„Декларацията не дава оценка от наша страна на работата на прокуратурата, вън от ролята на нейното конституционно положение да следи за спазването на закона на страната. Искам да заявя едно свое разбиране, че Темида е с вързани очи, но не е сляпа, а още по-малко глуха, но знае кога и как е насилвана”, заяви по време на обсъждането един от вносителите на проекта на декларация – Камен Иванов. Той допълни, че ВСС трябва да заяви своята позиция, защото българските прокурори и прокуратура са обвинени, че дестабилизират страната и извършват държавно предателство. Иванов бе категоричен, че нито един политически фактор няма право на такъв изказ.

Председателят на ВКС Лазар Груев коментира, че вероятно ще има гласове извън залата на ВСС, които ще кажат, че днес е по-лесно да бъде приета тази декларация, отколкото вчера, но този ВСС има последователна позиция в случите, когато следва да бъде отстоявана независимостта на съдебната власт. Лазар Груев оповести, че ще подкрепи тази декларация”.

Юлиана Колева, която бе депутат от ГЕРБ преди да бъде избрана за член на ВСС се обяви против обсъжданият документ.

„С тази декларация ние влизаме в един политически спор, в един диалог между политически сили и се замесваме в един типичен политически диалог. Никога досега ВСС не е реагирал на изказване на политически представител. Аз няма да подкрепя тази декларация”, заяви Колева.

На 11 май, на пресконференция във Велико Търново бившият министър на вътрешните работи и настоящ зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов обвини българската прокуратура участва в сценарий за дестабилизацията на страната.

"За мен вече е ясно, че в този сценарий участва много сериозно и българската прокуратура, за което след изборите ще сезираме Европейската комисия за категорично проследяване на всички случаи, които бяха политически ангажирани в този изборен процес.", заяви Цветанов, цитиран от БТА. По думите му този сценарий, който е наблюдаван в последните 20 дни, а с особено голяма агресивност в последните два дни, показва, че политически формации и определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България и българското общество.

Извънредната пресконференция на Цветанов бе по повод акцията на ДАНС и МВР, при която в печатница „Мултипринт” бяха открити и поставени под засилена охрана около 350 000 бюлетини за изборите на 12 май, извън предадените преди дни бюлетини, отпечатани по поръчка на Министерски съвет.

Станете почитател на Класа