Отстраниха Татяна Шарланджиева от следователска длъжност

След като прокуратурата повдигна обвинение на следователката Татяна Шарланджиева за осуетяване на делото срещу бизнесмена Красимир Георгиев, днес ВСС я отстрани от следователската длъжност. Общо 19 от членовете на съвета гласуваха за временното отстраняване на Шарланджиева, един беше против и един се въздържа.

На 10 май бе съобщено, че Софийска градска прокуратура (СГП), е повдигнала обвинение на Татяна Шарланджиева, следовател в Национална Следствена Служба (НСлС) и е отправила предложение до главния прокурор за внасяне на искане до ВСС за отстраняване на Шарланджиева от длъжност.

Шарланджиева е обвинена за извършено престъпление по чл. 288 за това, че в периода от 2 август 2006 г. до 11 октомври 2006 г., в София, при условията на продължавано престъпление, като орган на властта – следовател в НСлС, е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата, относно наказателно преследване, с цел да избави Красимир Георгиев от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по чл. 253 НК -пране на пари.

Татяна Шарланджиева е следователката, водила разследването срещу бившия шеф на „Топлофикация”-София Валентин Димитров (Вальо Топлото), по време на което са разпитвани над 20 души в Банско за имот на фирмата ”Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните собственици в мощната икономическата групировка ”Фронтиер”.

Следствието е разкрило, че в сдружението ”Банско пропъртис 2” участва и 82 годишната баба Цеца – майка на разследвания Валентин Димитров, заедно с бизнисмена Красимир Георгиев. Последният е състудент на Румен Овчаров и бивш съдружник на съпругата му.

Прокурорът наблюдаващ делото – Божидар Джамбазов, иска от съда позволение да се използват СРС-та.

Записани са над 1000 страници разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разгваряли помежду си и със следствения Георгиев, преди всеки разпит. Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити, Красимир Георгиев пратил на зам-министърката съобщението: ”Твоята приятелка е фантастична”. Има се предвид следователката Шарланджиева.

Станете почитател на Класа