Станишев: Страната има нужда от програмно правителство

Формулата тройна коалиция с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация. Това каза пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев, след среща при президента Росен Плевнелиев. В коментар на думите на председателя Бойко Борисов, че коалиция между БСП, ДПС и „Атака” е по-лоша от Тройната коалиция, Станишев заяви: „Г-н Борисов да се занимава със своята партия. Очевидно никой не желае да разговаря с него. Не става дума за коалиция между БСП, ДПС и „Атака”. Страната има нужда от програмно правителство, с ясни приоритети, със състав на правителството от професионалисти. Тази катастрофа не може да се решава на базата на дребни партийни сметки. Трябва да търсим съгласие, диалог, национални усилия”.
Ние ще сработим една принципна рамка, за да намерим основа за съгласие, каза Станишев.
Той добави, че БСП не са водили разговори с „Атака”.
„В момента екипите от експерти на БСП финализират вариант за програма на правителството с три хоризонта, в първите сто дни спешните мерки, които хората очакват, свързани с цените на тока, енергийните помощи”, посочи Станишев. „Трябва програма за първата година, която трябва да даде стабилност и излизане от блатото, в което бяхме вкарани в последните години и програма за мандата. Ние сме готови и ще водим разговори с всички”, заяви Сергей Станишев. „Правителството ще бъде стабилно, ако върши добра работа”, каза още той. „Ние ще водим публични разговори пред цялото общество за програмата. Трябва да се чуе коя партия какво приема и какво не, кой каква отговорност поема. На тази основа Пламен Орешарски ще предложи структура на Министерски съвет и екип. Този екип не може да бъде партийно разделен. БСП ще прояви пълно разбиране и ще търси заедно с Пламен Орешарски най-силните хора. Те могат да бъдат далеч от БСП, ако могат да свършат работата, която отговаря на програмата. Ще носим политическата отговорност за работата на правителството”, заяви председателят на БСП Сергей Станишев.
ГЕРБ целят хаос в държавата, цялото им поведение е абсолютно безотговорно, пораженческо. Те целят да влязат във властта през задния вход и да се закрепят не за да решават проблемите на хората и на страната, а за да замитат следи за безобразията, смята Станишев.

Станете почитател на Класа