Президентът свиква 42-то Народно събрание на 21 май

Първото заседание на 42-рото Народно събрание ще бъде на 21-ви май, вторник, заяви президентът Росен Плевнелиев, след първите консултации с политическите сили, които влизат в новия парламент: ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". "Датата, около която постигнахме пълен консенсус, е вторник, 21-ви май. Консултациите за кабинет ще бъдат след това. Във вторник, на откриването на 42-рото НС ще направя обръщение към нацията", каза още държавният глава..

Росен Плевнелиев се обяви за бързо съставяне на правителство. В речта си след консултациите, президентът заяви: "Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решения на проблемите. Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизиране, партийни битки и противопоставена държава. Защото от това няма да спечели никой. Дължим го на българските граждани. Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората. Проблемите пред нацията са ясни, вярвам, че постигането на разбирателство между народните представители за приемане на съответните законодателни промени по наболелите проблеми на нацията е достижима цел.
Хората очакват конкретика, трябва да се носи отговорност, добре е партиите да се обединят около общи приоритети в парламента”, отбеляза държавният глава.

„Ще се радвам ако партиите се съобразят с традициите. Преди да се състави каквото и да е правителство, ще има консултации тук. Всички ще дойдат преди да връча мандат на първия”, каза още той. „Моят ангажимент към българите е да не допусна в Президентството да се водят каквито и да е било коалиционни преговори или уговорки, тук правителство няма да се съставя. В парламента и в партийните централи ще се прави следващото правителство, не в президентството”, подчерта Росен Плевнелиев.
В отговор на въпрос за искането за касиране на изборите, държавният глава  заяви: „Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово конституционно право. Като президент ще се съобразя с това решение".

В събота президентът ще подпише указа за свикването на 42-ото Народно събрание.



Станете почитател на Класа