Депутатите от 42-то Народно събрание положиха клетва

Депутатите от 42-то обикновено Народно събрание положиха клетва. Преди това се регистрираха 217 от тях. Народните представители от „Атака” бяха в залата, но не се регистрираха.

Текстът на клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”.

Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към народните представители. Държавният глава обяви, че е готон още в четвъртък – 23 май да организира консултации с парламентарните групи, след което няма да бави връчването на мандат за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група.

Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме, каза Плевнелиев. „От днес имаме работещ парламент. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме отговорност, правителство от компетентни хора, с ясна програма. Очаквам всички институции заедно да работят за решаването на проблемите”, заяви Плевнелиев. Държавният глава припомни думи на Стоян Михайловски - „служиш ли най-напред на себе си, не си годен да служиш”.

„Човекът е член на едно общество, за да служи на това общество”, каза президентът Плевнелиев. Той пожела спорна и успешна работа на депутатите.

Заседанието бе открито от проф. Стефан Данаилов, който се оказа най-възрастният народен представител.

„Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля около обществените проблеми”, посочи в словото си проф. Стефан Данаилов.

Станете почитател на Класа